Ние можем да предложим решение и го правим от април месец. Единственото решение е незабавни преговори с "Газпром" за възстановяване на доставките и подписване на нов дългосрочен договор. Това заяви лидерът на БСП и бивш вицепремиер Корнелия Нинова в ефира на bTV.

"Да търсят където искат, каквато искат отговорност. И да я приложат. България няма нужда от кризисен щаб, а бързи действия за възстановяване на преговорите. Трябва да гарантираме светлина и топлина в домовете на хората. 28 хиляди фирми работят на газ, 250 хиляди са зависими и решението е да се възстановят разговорите с "Газпром". Като министър на икономиката си свърших работата - първо място в Европа по икономически растеж", обясни тя. 

Новата водеща Мария Ванкова прекъсна няколко пъти лидера на БСП, за да я попита как така не е знаела какво се случва. Непрофесионално й подхвърли, че проблемът с газа е проблем на министерство на икономиката. 

Нинова заяви, че това е проблем на министерство на енергетиката и повтори, че като министър на икономиката е свършила работата си. 

Въпреки всичко Ванкова отново прекъсна Нинова и попита защо правителството оставя "Булгаргаз" във финансова криза, но тя отговори спокойно: "Моля ви, да не водим разговор за енергетика. Не съм дошла да коментирам работата на министъра на енергетиката. Разбирам, че е основната тема, но нека хората, които отговарят, да дойдат и да говорят. Дошла съм да ви разкажа следната история и да предупредя хората. За енергетика поканете този, който има информация."

"За министър е назначен човек, който уволних от ВМС Сопот. Установих частни интереси, които източват държавни дружества. Установихме, че директорът на "Кинтекс" Михайлов, който ме громи във всички телевизии е едновременно директор в частна фирма. Този човек също има интерес в тази частна фирма.

Собственикът на частната фирма е бивш зам.-министър от управлението на ГЕРБ и се казва Манолев. Цялото това нещо се протектира от служебния министър на икономиката по времето на Радев. Тези неща съм ги описала през февруари и март в две писма до премиера.

Защо го разказвам чак сега? В тези писма предлагам решение на г-н премиер - да уволня г-жа Везиева или да уволня шефовете на тези предприятия. Направих и двете. Защо казвам това? Защото е ключово за държавата.

С назначаването на министър Стоянов се възстановява модел. Уволняват се кадър на БСП, което е показателно. Служебният кабинет на Радев възстановява модела ГЕРБ-ДПС и тяхната схема. Следващата стъпка ще бъде да уволни ръководството на ДКК, ВМС и "Кинтекс" и да възстанови целите", разказа бившият икономически министър. 

"Премиерът даде съгласие да освободя г-жа Везиева и каза: "Разбира се, където и каквото намериш като корупция, да се прекратява". Той реагира адекватно", разкри още Нинова. 

"Президентът каза, че сме статукво и всички да гласуват за партиите отвън. Сега той беше от хората, които свалиха правителството. Вероятно има желание за власт и разбиване на реда в държавата.

Питат ме какво е станало с него и аз не знам какво. Един анализатор беше написал нещо много интересно. Президентът Радев има комплекс към хората, които са го създали. Мъжки комплекс към жената, която го направи президент. Той създава нови партии и ги захвърля", каза още тя. 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук