"Иди ми – дойди ми" и загуба на време нарече лидерката на БСП Корнелия Нинова решението на Реформаторския блок да опитат да съставят правителство. Днес представители на Блока взеха мандата от президента и поискаха преговори с ГЕРБ за общ кабинет.
"Приетият мандат от Реформаторския блок е загуба на време, не могат да съставят кабинет в рамките на този парламент", каза Нинова.

"Това "Иди ми - дойди ми" разтакаване идва повечко. Ние сме за това по-бързо да се върнат мандатите и да се върви към служебен кабинет и обявяване на дата за предсрочни избори", каза още червената лидерка.

Нинова нарече абсурдна идеята сегашното правителство да бъде преназначено от президента като служебно. Предложението бе лансирано миналата седмица от министри от кабинета.

"Не, не е възможно. Кабинетът "Борисов" подаде оставка. Така че в същия кабинет, същият състав, какво променя? Нали говорим за политическа отговорност", настоя тя.

Според нея ако това се случи, ще бъде пример за политическо лицемерие.

"Не е работещо", отсече Нинова и допълни, че в този парламент няма доверие. Според нея този вариант би изглеждал като игра на Борисов в опозиция на себе си.

Лидерката на БСП коментира и варианта два служебни кабинета в рамките на месец с думите, че сме в такава ситуация и Конституцията трябва да се спазва.

Нинова обяви и че червените вече пишат предизборната програма на партията си, която ще бъде обявена на конгрес през януари. В нея ще са изброени приоритетите, сред които борба с корупцията, създаване на българска икономика, образование, борба с престъпността и други.

Лидерката на БСП беше категорична, че партията й няма да променя курса на България, ако дойде на власт и да вади страната от ЕС и НАТО. Ляв кабинет обаче ще работи за възстановяване на отношенията с Русия и отмяна на санкциите срещу Москва.

Корнелия Нинова призова да се приключи темата с русофили и русофоби.