Имало ли е опит за разцепване на парламентарната група на "Има такъв народ"? Депутатът Радостин Василев твърди, че Татяна Дончева го е убеждавала да отцепи част от групата на "Има такъв народ", за да се състави правителство, ако президентът връчи третия мандат на "Изправи се БГ! Ние идваме!".

Дончева отговори, че ще си търси правата по съдебен ред. Специализираната прокуратура се самосезира по публично изнесени данни в медиите, които съдържат твърдения за корупционно поведение на депутат от 46-ото Народно събрание.

Изключително бурно развитие на коментарите в кулоарите. След интервюто, което даде снощи за телевизия 7/8 и днес пред медиите в парламента, Радостин Василев разказа, че влизането и излизането на Татяна Дончева от неговата адвокатска кантора на 12 август е документирано от камерите на входа на кантората.

Той отново повтори обаче, че Дончева не му е предлагала подкуп в прав текст, а е пишела на листче пред него сумата от 500K, както и имената на депутати от групата на "Има такъв народ", сред които - Ива Митева. Василев определи казуса преди всичко като морален и отново повтори, че не е казал нищо невярно в информацията, която е изнесъл както снощи, така и днес.

Самата Митева коментира, че още в предишния 45-и парламент е получавала предложения от Дончева за различни постове.

Мая Манолова пък обвини "Има такъв народ" и ГЕРБ в поразителен синхрон и ги оприличи на "ансамбъл по синхронно плуване", а Николай Хаджигенов заяви, че целият този скандал е още един повод 46-ото Народно събрание да бъде разпуснато веднага.

от ГЕРБ заявиха в декларация, че ще поискат сформирането на анкетна комисия по казуса.
От Виена Татяна Дончева каза за "По света и у нас", че ще търси правата си в съда, а във Фейсбук Слави Трифонов обвини политическите противници на "Има такъв народ" , че се опитват да омаловажат скандала.

Радостин Василев обясни, че разговорът с Дончева се е провел в офиса му на 12 август. Целта била да го убеди да отцепи част от депутатите от "Има такъв народ", за да се реализира правителство. Обяснявала, че Слави Трифонов е част от задкулисието.

Василев разказва, че Дончева си драскала на листче, на което той видял, че пишело 500К. Имало и имена на депутати от "Има такъв народ".
БНТ: Заприлича ли Ви на опит за подкуп?

"Не е важно на какво ми прилича. На мен ми заприлича на отвратителна среща с един играч от 25 години, който трябваше да бъде помолен вече да напусне моя офис, защото вече в един час и половина го слушах как обижда абсолютно всички и така си мислеше, че ще спечели някакво мое доверие", коментира Василев.

В отговор за БНТ от Виена Татяна Дончева заяви, че случващото се е опит тя да бъде извадена от българския политически живот. Отново повтори, че Слави Трифонов е зависим от задкулисни играчи.

"Има такъв народ откровено играят срещу закриването на Специализирания съд и си търсят предтекст, независимо от изявленията, които правят", каза Дончева.

"Ще си търся правата, ще си търся правата и спрямо Тошко Йорданов, и спрямо Радостин Василев, и спрямо Виктория Василева", заяви тя пред БНТ.

В отговор Радостин Василев каза, че ако Дончева има смелостта да го съди, ще се сблъска "с още по-тежката истина.

Във Фейсбук пък Слави Трифонов обяви, че фактът, че още в първия си коментар след разкритията Татяна Дончева е обявила, че е ходила при още 10-има депутати от "Има такъв народ" де факто е нейното признание за опита ѝ да разцепи ПГ на "Има такъв народ".

"Ако това не е грандиозен скандал в една парламентарна демокрация, в която всички се кълнем - здраве му кажи. Всъщност, едва ли има депутат в българския парламент, който би напуснал групата си и би изневерил на своите избиратели само заради милите очи на Татяна Дончева или заради симпатичния ѝ тревненски диалект", написа Трифонов.

Председателят на парламента Ива Митева, чието име, според Василев, е било на листчето на Дончева, каза, че на нея лично Татяна Дончева не е предлагала пари.

"Но ми е намеквала по принцип за участие в кабинет, за гласуване, за подкрепа на кабинет. Г-жа Дончева още в 45-ия парламент се опита да кадрува, като първото нещо беше да ми предложи началник на личен състав.

Не приемам вкарване на имена по този начин, не приемам такива интриги, не приемам такова поведение. Поведението е отвратително. Отвратително е за политиката, която се прави по този начин", коментира Ива Митева.

Колегите на Дончева от "Изправи се БГ! Ние идваме!" Николай Хаджигенов и Мая Манолова коментираха скандала за първи път. Манолова попита защо спецпрокуратурата не се е самосезирала за кюлчетата на Борисов, а го прави сега, а Хаджигенов видя в историята още един повод 46-ото Народно събрание да бъде разпуснато веднага.

"За мен лично политическите ни отношения, доколкото изобщо ги имаше с Татяна Дончева, приключиха предния път, като отиде да се пазари с БСП", каза Хаджигенов.

БНТ: Има ли повод за съдебно преследване от всичко това, което видяхме?

"Не, това е... в нормални ситуации би било адски смешно. Седят и си мерят политическите алабалистики", отговори Хаджигенов.

"Много показателно е, че в момента, в който правната комисия и парламентът се занимават със закриването на спецсъдилищата и спецпрокуратурата, те се самосезираха именно срещу депутат, острието на искането да бъдат закрити тези структури", каза Мая Манолова.

В декларация от трибуната на Народното събрание от ГЕРБ заявиха, че няма да вземат страна в този спор, нито да раздават присъди, но ще поискат анкетна комисия по казуса, ако животът на това Народно събрание бъде удължен "изкуствено" от президента Радев.

"Ако господин Йорданов или господин Василев казват истината, то г-жа Дончева няма място в политиката и обратно - ако те са излъгали, то мястото им не е нито в тази зала, нито в политическия живот, чиято единствена сила се състои в доверието на обществото", коментира Тома Биков.
Спецпрокуратурата се самосезира.

"Ние следва да изясним каква е обективната действителност. Дали има извършени корупционни практики, или не. Това е по преценка на наблюдаващия прокурор, след като установи обективната действителност на база на съответните данни, които е събрал в хода на проверката.

Дали това ще са изискване на документи, или снемане на сведения от лица, които знаят нещо по този въпрос, към настоящия момент не мога да ви кажа".