Ако Тошко Йорданов и Радостин Василев казват истината, Дончева няма място в политиката и обратно, ако те са излъгали, то мястото им не е в тази зала. Това каза народният представител от ГЕРБ - СДС Тома Биков в декларация. 

От "Има такъв народ" обвиниха Дончева, че се е опитала да разцепи партията им.

"През последните дни пред очите на цялото общество се разиграва тежък политически скандал, който не бива да бъде банализиран и оставен да затихне без необходимите последствия и изводи. Председателят на най-голямата парламентарна група в 46-ото Народно събрание обвини заместник-председателя на настоящия парламент в политическа корупция.

Според г-н Тошко Йорданов г-жа Татяна Дончева е предлагала 500 000 лв. подкуп, за да бъде разцепена групата на ИТН и по този начин да бъде съставено дългоочакваното правителство на промяната.

По-късно председателят на Правната комисия г-н Радостин Василев потвърди тази информация, като разказа още подробности, които едва ли е уместно да преразказваме от тази висока трибуна", заяви Тома Биков.

"ПГ на ГЕРБ няма да заеме страна в този спор. Няма да си позволим нито да раздаваме присъди, нито да даваме морални оценки. Това, което сме длъжни да направим е да потърсим истината и да я намерим.

До момента има един очевиден публичен факт, той е, че на най-високо политическо ниво хора, които преди изборите твърдяха, че ще управляват заедно, си отправят тежки обвинения, които или трябва да бъдат доказани, или ако са лъжа трябва да бъде понесена политическа отговорност", каза още Тома Биков. 

Според него случващото се е подигравка с хората, които протестираха, както и срещу останалите български граждани. "Случи ли се промяна - случи се. По всички личи, че тя не е към добро", допълни още Биков.

Ето и пълния текст на декларацията на ПГ на ГЕРБ-СДС:
Уважаема госпожо председател,  
 
Уважаеми народни представители, 
 
През последните дни, пред очите на цялото общество се разиграва тежък политически скандал, който не бива да бъде банализиран и оставен да затихне без необходимите последствия и изводи. Председателят на най-голямата парламентарна група в 46-ото народно събрание, обвини зам.председателят на настоящия парламент в политическа корупция.

Според господин Тошко Йорданов, госпожа Татяна Дончева е предлагала 500 хиляди лева подкуп, за да бъде разцепена групата на Има такъв народ и по този начин да бъде съставено дългоочакваното правителство на промяната. По-късно, председателят на правната комисия в 45-ото народно събрание господин Радостин Василев потвърди тази информация, като разказа още подробности, които едва ли е уместно да преразказваме от тази висока трибуна. 

Парламентарната група на ГЕРБ, няма да заеме страна в този спор. Няма да си позволим нито да раздаваме присъди, нито да даваме морални оценки. Това, което сме длъжни да направим обаче е, да потърсим истината и да я намерим. До момента има един очевиден публичен факт.

Той е, че на най-високо политическо ниво, хора които преди изборите твърдяха, че ще управляват заедно, си отправят тежки обвинения, които или трябва да бъдат доказани или ако са лъжа трябва да бъде понесена политическа отговорност.

Ако господин Йорданов и господин Василев казват истината, то госпожа Дончева няма място в политиката и обратно, ако те са излъгали, то мястото им не е нито в тази зала, нито в политическия живот, чиято единствена сила се състои в доверието на обществото. Казано с прости думи – една от двете страни лъже и и трябва да направим всичко възможно истината да излезе на бял свят.

Има още един очевиден политически факт. Скандалът между господата Йорданов и Василев от една страна и госпожа Дончева от друга, е логичен завършек на провала на втори пореден парламент да излъчи правителство на т.нар. партии на промяната.

Случващото се през последните месеци е подигравка преди всичко с хората, които протестираха на площадите през лятото на 2020 година. То е подигравка и с останалите български граждани, които ще трябва да плащат цената за политическата неграмотност, безидейността и непочтеността на лидерите на т.нар. партии на промяната. 
 
Уважаеми госпожи и господа, 
 
Днес промяната е факт, но по всичко личи, че тя не е към добро. Вместо за изработване на антикризисни програми свъзразани със здравните, икономическите, социалните и геополитическите предизвикателства пред страната, партиите на промяната пропиляха няколко месеца в скандали, безплодни пазарлъци и неуспешни опити за съставяне на общо управление.

Днес, когато кризите, които служебното правителство на техния патрон Румен Радев не е в състояние да управлява ескалират, ставаме свидетели на още по-тежки скандали между онези, които преди една година бяха обявени от президента за братството на почтените. 

Всичко това се случва в навечерието на гласуването на актуализация на бюджета за 2021 година.

Парламентарната група на ГЕРБ отказа да подкрепи актуализацията на първо четене, точно заради липсата на ясно мнозинство, което да поеме отговорност за промяната на най-важния политически закон.

Днес се вижда, че тази наша позиция е била не само адекватна, но и единствената възможна. След малко госпожа Дончева от Изправи се, ние идваме ще трябва да състави бюджетно мнозинство заедно с господин Йорданов и господин Василев от Има такъв народ. Какво точно би могло да роди подобно мнозинство?

Как в този момент, те ще могат да поемат заедно отговорност за решения, които ще останат валидни не просто в следващите няколко месеца, но и в следващите няколко години? Как в момент на криза на доверието към българските институции, с подобни скандали ще породим доверие в българските избиратели, че сме способни да поемем отговорност и заедно да отговорим на предизвикателствата пред страната?   
 
Уважаеми колеги, 
 
От името на парламентарната група на ГЕРБ, настоявам президентът час по-скоро да обяви дата за предсрочните парламентарни избори и да разпусне 46-ото народно събрание.

Всеки ден забавяне, ще струва на политическата система още скандали и още изгорени мостове между политическите сили. Ако президентът Радев удължи по изкуствен начин живота на настоящия парламент, ГЕРБ-СДС ще внесе искане за създаване на анкетна комисия, която да разгледа случая със скандала между ИТН и Татяна Дончева. Време е да загърбим тясно партийния интерес и да защитим интереса на обществото.

А е ясно, че българското общество с всеки изминал ден на този парламент, ще губи все повече доверие, както в т.нар. партии на промяната, така и във възможността, държавата да функционира нормално в момент на криза.
Благодаря Ви за вниманието!