Президентът няма да връчи третия проучвателен мандат на партия „Възраждане” – няма как да му бъде разрешено. Президентът и всички останали представители на политическия елит в нашата страна са несвободни хора, никой няма да му позволи подобен ход. Това заяви пред NOVA лидерът на партия „Възраждане” Костадин Костадинов.

„Изходът от политическата криза са нови избори”, обяви Костадинов. „Да отиваме на нови избори, там конфигурацията ще бъде съвсем различна”, призова той.

По думите му парламент ще има и изборите ще бъдат в края на март и началото на април. „Подписката, която започваме днес, изтича на 10 април. В най-добрия случай тази подписка може да бъде разглеждана в началото на месец май. Целта е по темата за запазване на българския лев да съберем между 200 и 400 000 подписа - да взимаме решение за нашето бъдеще, не някой друг да взима решение вместо нас”, каза Костадинов.

„Подписката за еврото изтича на 10 април, едномесечен срок да се обработят подписите и да се установи тяхната автентичност. Ако изборите са в края на март, началото на април - между 10  и 15 април трябва да е сформиран новият парламент и той да разгледа референдума”, обясни Костадинов.

Хърватка: Виждаме, че ни измамиха с еврото, не сме глупаци и можем да смятаме

„Никога не съм притежавал спестявания във валута. Нали правим разлика между това да притежаваш нещо и то да те притежава. Дали някой разполага с евро или не - е негов избор. Ако България въведе еврото, тогава няма избор. Хората, които реално контролират държавата, виждат, че подкрепата за „Възраждане” расте и се опитват да ни поставят пред свършен факт – ние няма да печатаме парите си у нас. Ако бъде прието еврото, за всяко нещо ще зависим от една финансова институция, която не е у нас. Няма да разполагаме с физически банкноти, ще ни поставят на колене”, каза лидерът на „Възраждане”.

Костадинов каза, че мнението на експертите за позитиви от приемане на еврото, са лъжи.

В коментар, че инфлацията не е повишена в някои централноевропейски държави след приемане на еврото, Костадинов каза: „Вижте Хърватия – 10 дни след въвеждане на еврото, там инфлацията е 20%, погледнете Естония, Латвия, Малта, Кипър – навсякъде имаше ръст на инфлацията”, каза Костадинов.

Той отново обвини, че България изпълнява решения, спуснати от американското посолство. „Дори днес имаме поредно решение в парламента – ще разглеждаме изграждане на допълнителна мощност в АЕЦ „Козлодуй” задължително през американското посолство”, каза Костадинов.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук