Динамична предизборна атмосфера се наблюдава в Морската столица. Във Варна като основен опонент на настоящото управление, твърдо застава Костадин Костадинов.

Социолози предвиждат, че в най-лошият случай, той ще бъде на балотаж с настоящият кмет. Не е изключено Костадинов да бъде избран за кмет още на първи тур на Местни избори 2019 от гражданите на Варна.

Последните новини около Иван Портних, свързани с така наречения "Скандал Хайфа", които бяха публикувани по време на предизборната надпревара в някои български медии са една от причината за резкия спад в доверието на варненци към настоящия кмет.

Според публикации в израелските медии от февруари 2018 г., след причинен от варненския кмет скандал, същият е изгонен от Израел, а договорът за побратимяване между двата града, който е готвен в продължение на една година, е провален.

При участието си в телевизионно предаване Костадин Костадинов, беше помолен да отговори на въпрос на зрител и да коментира "Скандалът Хайфа". Кандидатът за кмет призова Портних да напусне предизборната надпревара, тъй като подобно поведение от страна на кмета на третия по големина град в България не е достойно, злепоставя страната ни и е заплаха за междудържавните ни отношения с Израел. Костадинов коментира и факта, че скандалът е от февруари 2018 г. и от тогава до сега не се е появила информация за него в българските медии.

Официален коментар на случилото се от страна на властимащите не последва, което говори, че те отново се опитват да прикрият случилото се.

Общинските съветници от опозицията в град Варна, започнаха да задават въпроси, защо са гласували извънредно средства за заминаването на Портних за Хайфа, а сега не намират града в списъка с побратимените градове. Междувременно в медиите излезе повторна информация за злоупотреба с имот в последните дни, преди изборната надпревара, която е извършена от Иван Портних.

Друг от кандидатите за кмет, чрез варненската медия "Moreto.net", призова всички кандидат-кметове да преминат през пълни лабораторни тестове за наркотична зависимост и писмено да декларират липсата на алкохолна зависимост. Аргументите му са, че бъдещият кмет ще управлява бюджет от половин милиард лева и варненци имат право да знаят дали той е свободен от зависимости.

Тази бурна предизборна ситуация, дава значителна преднина на Костадин Костадинов – кандидат на Възраждане за кмет на Варна. Той е припознат от варненци, като човек от народа, който има знания, административен и управленски опит и не веднъж е разрешавал на пръв поглед неразрешими казуси.

Близо е до обикновените хора, вози се с тях в градския транспорт, може да бъде срещнат на площада и е винаги готов да подкрепи всеки гражданин на Варна. В основата на неговата предизборна програма е управление близо до хората, прозрачност при употребата на публични средства и активно участие на независими експерти, във взимането на дългосрочни решения за развитието на града.