Водили сме разговори със знакови хора от ПП-ДБ и смятаме да продължаваме да ги водим. Няма да ви кажа кои са. Или ще се създаде правителство, което ще изключи ГЕРБ и ДПС, или ГЕРБ и ДПС ще създадат правителство, което ще изключи тока на политическата система.

Това заяви лидерът на партия „Възраждане“ Костадин Костадинов след края на консултациите при президента Румен Радев за съставяне на редовно правителство.

Голям скандал при президента, Костадинов потресе с неудобен въпрос

Според него референдумите са най-доброто средство за изразяване на общественото мнение между изборите.

„Борисов ще е младият партньор на Пеевски“, смята той.

„В този случай ПП-ДБ имат два варианта. Или ПП-ДБ приемат варианта да разсъждават за съставянето на общ кабинет с консенсусни фигури срещу ГЕРБ и ДПС за България, или я подаряват на ГЕРБ и ДПС“, заяви той. По думите му, разговорите с ПП-ДБ продължават. "Ако няма ГЕРБ и ДПС в уравнението, сядаме да разговаряме още днес". 

Визията е, че кандидатът за премиер може да бъде от „Възраждане“, ако няма подкрепа – няма да бъде от „Възраждане“.

"Трябва да се обърнем към българския народ да му дадем възможност сам да реши. В тази ситуация ние просто нямаме друг вариант. Решенията, които предлагаме, не сме ги измислили ние. Това го има в цяла Европа и целия свят", подчерта Костадинов. 

Той изтъкна, че по отношение на референдумите "Възраждане" и ИТН нямат почти никакви различия. 

По думите му, за да продължат разговорите с ПП-ДБ, трябва да се види какво ще се случи с първия мандат. "Има изключително тежки слухове за напазарувани депутати, за някои други елементи, влезли в колаборация с ГЕРБ и ДПС. Нека първо видим", коментира той.

Според него, "Възраждане" и ПП-ДБ нямат разминаване по въпроса за съдебната реформа. Той припомни, че с гласовете на "Възраждане" в 47-ото НС е била ликвидирана специализираната прокуратура.

"Те имат виждания по отношения на външната политика. Имаме решенията и казах какви са те - референдуми. очевидно е, че нито ние сами, нито ПП-ДБ, които имат само един депутат повече от нас, можем да определяме външната политика на страната", подчерта Костадинов. 

"Нашата ръка е протегната", завърши той.