Покрай напрежението между Русия и САЩ, провокирано изцяло от американците, отново започна да се говори дълго и напоително как България била направила своя избор за НАТО. С тези размисли Костадин Костадинов от "Възраждане" иска обществено допитване за членството ни в отбранителния съюз.

"Истината е, че страната ни не избра НАТО, а на практика беше анексирана. За американците България е нужна само като територия и нищо друго - населението тук за тях е само досадна подробност", построява своята теза националистът.

В тази връзка, тъй като за влизането ни в НАТО нямаше референдум, често ме питат дали не трябва да се организира обществено допитване за членството ни в тази организация. Да, трябва! Само че има две подробности:

1. Сегашният закон за допитванията забранява по този въпрос (както и по другия за ЕС) да се провеждат референдуми.

2. Чл.13 на подписаният от България договор за членство на 18 март 2004 г. предвижда след 20 години той да може да бъде прекратен предсрочно с предизвестие от 1 година.

До 18 март 2024 г. остават 2 години и 2 месеца. Ако дотогава не сме променили закона и не сме организирали референдум, разбира се - заканва се Костадин Костадинов от партия "Възраждане".