Лидерът на БСП Корнелия Нинова подаде оставката си като председател на партията. По устава на БСП следва нейното място да бъде взето от някой от заместниците й. 

Самата Нинова изброи лицата, които могат да седнат на председателското място до избирането на нов лидер на партията.

Това са Ирена Анастасова, Кристиан Вигенин, Владимир Москов или Атанас Зафиров. 

Кой е Кристиан Вигенин? 

Той е роден на 12 юни 1975 г. в град София. През 1998 г. завършва Университета за национално и световно стопанство, специалност „Международни отношения“ и „Макроикономика“. През 2001 г. прави специализация по Програмата по международно лидерство и икономическо развитие в Института за държавна администрация „Джон Кенеди“ в Харвардския университет, САЩ.

Вигенин започва политическата си дейност през септември 1994 г., когато е на 19 години и става един от учредителите на Българската социалистическа младеж (БСМ). От ноември 1995 до март 1999 г. е съветник от квотата на БСП в Районен съвет Подуяне. До ноември 2000 г. заема следните постове в БСМ: член на Изпълнителното бюро на БСМ, секретар по международната дейност и заместник-председател на Националния съвет.

От май 2000 г. е избран за член на Висшия съвет на БСП, като от декември 2001 г. е член на Изпълнителното бюро на Висшия съвет, а от юни 2002 г. – секретар на Висшия съвет. От декември 2005 г. ръководи Комисията по външна политика и международни връзки на Висшия съвет на БСП. 

От 26 август 2005 до 31 декември 2006 г. е наблюдател в Европейския парламент. От 1 януари 2007 г. е член на ЕП. От март 2007 г. е заместник-председател на Групата на Партията на европейските социалисти.

За изборите за членове на Европейския парламент Вигенин е посочен за водач кандидатската листа на коалиция Платформа Европейски социалисти – Българска социалистическа партия и партия „Движение за социален хуманизъм“.

Кристиан Вигенин е избран за външен министър в програмното правителство на Пламен Орешарски на 29 май 2013 г.

На предсрочните парламентарни избори на 26.03.2017 г. води листата на Коалиция "БСП за България" в 31-ви МИР - Ямбол. Листата постига най-високия резултат за БСП в страната и печели два от 4-те мандата.

Отново е избран за секретар на ПГ на „БСП за България“ и оглавява Комисията по европейските въпроси и контрол на европейските фондове. 

Юли 2019 г. е избран за зам.-председател на Народното събрание и остава на поста до края на неговия мандат през март 2021 г.

На изборите на 04.04.2021 г. отново е водач на листата на „БСП за България“ и отново БСП получава в областта най-високия резултат в страната и става единствения МИР, в който левицата е първа сила. Вигенин е избран за зам.-председател на ПГ на БСП за България и отново получава доверие за поста зам.-председател на Народното събрание.

В предсрочните избори на 11.07.2021 г. отново е подкрепен за водач на листата на коалиция „БСП за България“ в 31 Ямболски многомандатен избирателен район.

На изборите на 02.11.2022 година Вигенин остава народен представител. 

На 09.06.2024 година Кристиан Вигенин оглави листата за евровота на БСП, както и тази в в 31 Ямболски многомандатен избирателен район. БСП завърши с резултат от 7.06%. 

Коя е Ирена Анастасова? 

Ирена Анастасова е родена на 25 септември 1955 г. в град Монтана, Народна република България. Завършва специалност „Философия“ в Софийския университет със специализация по „Социология“. Дълги години е директор на едно от най-известните училища в столицата – 125-о средно училище „Проф. Боян Пенев“ в кв. „Младост“.

Ирена Анастасова е народен представител от коалиция „БСП за България“ в XLII, XLIV, XLV, XLVI, XLVII и XLVIII народно събрание. Съпредседател на Федерация „Средно образование“ към ВС на БСП. В периода 2015-2017 г. е общински съветник в Столична община.

Тя е носител на наградата „Неофит Рилски“ на МОН, на отличия на Столична община за принос в образователна система на София, на СБУ към КНСБ, на синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“ за активно социално партньорство. 

Кой е Атанас Зафиров? 

Атанас Зафиров е роден в гр.Бургас през 1971г. Има завършени три магистърски степени. „Национална сигурност” от Военна академия ”Г.С.Раковски” София (2017-2019), „Финанси” от ВТУ„Св.Св. Кирил и Методий” Велико Търново (2005-2007) и „Български език и история” (1989-1994) в същия университет.

Завършил е множество професионални квалификации по политология и политически мениджмънт в Нов Български Университет, Българско училище за политика, Институт за социална интеграция и Московската школа за политически изследвания. Работил е в сферата на частния бизнес и местното самоуправление.

Народен представител в 42-то, 43-то, 45-то, 46-то, 47-то, 48-то и 49-то Народно събрание, в комисиите по отбрана, вероизповедания, борба с корупцията и парламентарна етика, контрол над специалните служби. Председател на комисията по отбрана в 46-то и 47-то Народно събрание.

Ротационен председател на Комисията за контрол на специалните служби в 48-то НС. Заместник председател на парламентарната група. Три мандата делегат в Парламентарната асамблея на НАТО. Три мандата председател на групата за приятелство с Армения в НС. Носител на Медал на благодарността, връчен му лично от президента на Армения.

От 2008г. е член на Националния съвет на БСП, от 2006г. областен координатор, а от 2010г. областен председател на БСП Бургас. От началото на 2017г. е член на ИБ на НС на БСП, а след 50-ия конгрес на партията(2020г.), заместник-председател на НС на БСП, с ресор коалиционна политика. Два мандата председател на Съвета по отбрана и председател на УС на фондация „Дума”.

Председател на УС на Българска федерация ръгби.

Носител на медала за заслуги на Международната конфедерация на офицерите от резерва към НАТО–СИОР. Автор на множество публикации и една студия в областта на борбата с корупцията, външната политика, отбраната и националната сигурност. Владее руски език. Семеен, с две деца.

Кой е Владимир Москов? 

Той е роден на 23.01.1960 г. в гр. Гоце Делчев. Магистър по педагогика, с редица обучения и специализации по въпроси на Европейския съюз, местното самоуправление и местното икономическо развитие.

Кмет на община Гоце Делчев повече от четвърт век – от 1995 г. досега. Кара своя седми мандат.