Очаква се днес депутатите в Народното събрание (НС) да разгледат законопроектите за край на дерогацията за руски петрол. Те ще стигнат до пленарната зала, въпреки че в сряда бяха отхвърлени от Енергийната комисия.

Единият законопроект е изготвен съвместно от ГЕРБ и ДПС, като с него се предлага дерогацията да приключи на 1 януари.

Според втория законопроект на „Продължаваме Промяната” за краен срок се предлага 15 март. Към настоящия момент дерогацията важи до октомври догодина.

Депутатите ще се заемат и с данъчните закони. Следващата седмица ще бъде приет и държавният бюджет. Това беше договорено на среща между финансовия министър Асен Василев и председателя на бюджетната комисия Йордан Цонев.

Работата на комисията беше блокирана във вторник след разразилия се скандал с уволнението на директора на Пирогов и отказа на ГЕРБ и ДПС да участват в заседанието. Последно беше договорена нова програма за приемането на бюджета, която ще започне днес с приемане в зала на вече одобрението от комисията данъчни закони.

Ще се проведе и заседание на бюджетната комисия, на което ще сe продължи с обсъждането на промените в Закона за местните данъци и такси, Законът за ДДС и Закона за корпоративното подоходно облагане, а първо четене беше прието на всеки две години общините да могат да актуализират данъчните оценки на имотите с пазарните цени и размера на данък сгради, което може да доведе и до увеличаване на данъците. Предстои да стане ясно дали ще бъде върнат на 20% ДДС за ресторантьорите, който в момента е 9 на сто.

Преди това - в дневния ред на парламента е предвидено изслушване министъра на енергетиката Румен Радев и председателя на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов относно изплащането на компенсации на хората, които останаха без ток след снеговалежите на 25 и 26 ноември.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук