Ръководителят на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева в интервю за телевизионната водеща Найла Аскер-заде говори за Украйна на руски език, съобщават световните осведомителни агенции.

Откъс от разговор с водещата световна финансистка журналистката е публикувала в канала си в социалната мрежа Telegram .

Аскер-заде попитала Георгиева дали Киев може да очаква да получи следващия транш от МВФ. „Работим, за да гарантираме, че Украйна изпълнява всички условия, определени в нашето споразумение, на ниво служители на Международния валутен фонд.

Когато това бъде направено, ние ще предоставим на Съвета на директорите предложение за одобрение на 5,5 милиарда долара “, каза ръководителят на фонда.

През декември 2019 г. Георгиева обяви, че МВФ ще предостави на Украйна заем от 5,5 милиарда долара за период от 3 години. Споразумението трябва да бъде одобрено от ръководството на фонда и съвета на директорите.

Според финансиста МВФ е готов да подкрепи политиката на Киев, насочена към поддържане на макроикономическа стабилност и поставяне на икономиката по пътя на по-уверен, устойчив, приобщаващ растеж.

По-рано президентът на Украйна Владимир Зеленски обяви мащабни реформи, които МВФ изисква от Киев. Сред тях са масовата приватизация на държавните предприятия и поземлената реформа.

В Давос Кристалина Георгиева говорила на руски и със Зеленски, като му се извинила, че не знае украински език.