Големите петролни производители загубиха общо около 10 милиарда долара приходи поради спадащите цени на петрола на фона на епидемията от коронавируса, заяви управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева на съвместна пресконференция с президента на Световната банка Дейвид Малпас във Вашингтон, цитирана от "Фокус".
 

На въпроса как разпространението на болестта се отразява на страните производители на петрол, директорът на Фонда подчерта: „Признаваме, че страните производители на петрол вече са пострадали поради намаляващото търсене на цени на петрола и петрола.“

"Цените на петрола вече паднаха с над 15% от началото на годината, което доведе до загуба на приходи от големите износители на петрол в размер на приблизително 10 милиарда долара", добави Георгиева.
 
Темпът на глобален икономически растеж през 2020 г. ще намалее в сравнение с предходната година, степента на спада ще зависи по-специално от ситуацията с разпространението на коронавирус, добави Георгиева.
 
"При всеки сценарий през 2020 г. растежът на световната икономика ще падне под нивото, което беше наблюдавано миналата година. Колко ще намалее и колко дълго ще продължи ще зависи от коронавирусната епидемия, както и от качеството, навременността и ефективността на предприетите мерки", каза тя. 
 
Георгиева също определи огнището на коронавирус като сериозна заплаха за световната икономика, като посочи необходимостта от координация при справяне с последствията от разпространението на вируса.
 
Международният валутен фонд е готов да отдели 50 милиарда долара при спешни случаи, за да подкрепи най-слабите и развиващите се страни в борбата срещу епидемията.
 
„МВФ може незабавно чрез своите механизми за спешно финансиране да отпусне 50 милиарда долара за страни с ниски доходи и нововъзникващи пазарни икономики, които не изискват пълноценни програми за подпомагане от МВФ“, каза тя.
 
Ръководителят на МВФ прогнозира спад в растежа на глобалния БВП през 2020 г. в сравнение с 2019 г., като епидемията от коронавируса се счита за една от причините. Перспективите за развитие на глобалната икономика се изместват към по-неблагоприятен сценарий на фона на тази епидемия, отбеляза Георгиева.