„Всичко ще стане факт след приемането на бюджета. Хората ще усетят този нов тип бюджет, този нов тип правене на политика“, това посочи в ефира на БНТ заместник-председателят на БСП и заместник-председател на  Народното събрание Кристиан Вигенин.

Той допълни, че в момента се търсят спешни мерки за подпомагане на бизнеса във връзка с ковид.

Вигенин изрази притеснението си относно покачването на цените на природния газ и електроенергията през изминалата една година. „Това е голям шок и за бизнеса и за правителството, което трябва да търси решение на такива проблеми“, заяви убедително депутатът.

Социалистът коментира идеята на БСП да се намали ДДС на храните от „малката кошница“ – хранителни продукти от първа необходимост – месо, хляб, мляко.

„Това не се възприе като подход. Коалиционните ни партньори считаха, че това не е начина да се справим с този проблем“, каза още Кристиан Вигенин.

Относно дългът, който ще е част от Бюджет 2022, зам-председателят обяви, че той ще бъде изцяло насочен към инвестиционните разходи, които са планирани през тази година.

„Всички социални разходи са покрити, планирано е покриването им от средствата, които ще постъпят в бюджета от вътрешни средства“, посочи категорично Вигенин. Той допълни, че в кризисни времена се злоупотребява с пазарните предпоставки.

„Правителството влезе във властта в един много сложен период, в края на годината, когато не беше възможно да се планира бюджет, такъв, какъвто то иска, трябваше в движение да установява ситуацията“, каза народният представител във връзка с държавните финанси и работата на Народното събрание върху тях. По думите му бюджета, който предстои да бъде приет идната седмица на първо четене е първата стъпка към справянето със ситуацията.

“БСП за първи път чрез участието си във властта успяваме да реализираме теми на левицата, които отлежаваха в нашите документи  в продължение на години“,  посочи зам.-председателят на левицата.

Кристиан Вигенин изрази мнение, че социалният проект, на който Мая Манолова е основен двигател няма особени шансове.

„Всеки е свободен да се пробва на терена. Това не е някакво притеснение, то няма да ни разфокусира. Такава формация ако тръгва да се заявява като алтернатива на БСП, тя е обречена от самото начало. Алтернативата трябва да бъде на това, което е държавата и как я променяме“, поясни още той.

„Ние ще се стремим да докажем на българските граждани, че неслучайно сме единствената лява партия в парламента, която участвайки в управлението постига социални резултати“, беше категоричен народният представител от левицата.

По думите му противопоставяне между леви субекти, вътре в БСП или между БСП и хипотетичен ляв проект би обслужил именно десницата.

„Сега когато БСП е във властта би трябвало да се отвори възможността част от тези хора да бъдат полезни. Сигурно ще има един процес на осъзнаване и на критиците и на ръководството, който да доведе до това БСП да започва да събира личности, хора, движения. Ако искаме да сме полезни за хората и за държавата трябва да търсим събирането на силите на лявото“, каза Вигенин във връзка с напусналите БСП партийни членове.

В заключение  Вигенин изказа категорична позиция, че Бюджет 2022 ще бъде важен тест за коалицията. „Нямам съмнение, че бюджета ще бъде приет, понякога е въпрос как се случва това.

Трябва да направим така, че този бюджет да премине без особени вътрешнокоалиционни търкания“, допълни още депутатът.

Зам.-председателят на парламента бе категоричен, че ако правителството изпълнява програма, съвкупност от мерките в коалиционното споразумение, и след това периодично се отчита на гражданите, то българското общество ще види разликата в това правителство и че то не работи ден за ден. „Има една последователност и предвидимост – това е най- важното за хората“, допълни още той.