Ако трябва обективно да гледаме, вероятността от ескалация на напрежението НАТО-Русия или пълномащабен военен конфликт е близка до нула. Това каза заместник-председателят на Народното събрание (НС) и заместник-председател на БСП Кристиан Вигенин в ефира на bTV.

И добави: "Може да има отделни провокации, но не виждам основание за такъв конфликт. В последните дни самите украински власти опитаха да внесат умерен тон в дискусията, заявявайки, че са там и знаят най-добре какво се случва. Дойдоха опровержения от руската страна".

Вигенин уточни, че според него България трябва да взима решенията си не въз основа на медийни истерии, а на факти.

"Министерски съвет, премиерът и министър на отбраната действат спокойно и уверено, което дава известна сигурност на българските граждани. На фона на всички кризи, сега не бива да се създават притеснения за нещо, което няма дори да се случи", каза Вигенин.

"Винаги като се взимат решения, свързани с външно политически позиция, отбрана и сигурност, за България основен въпрос трябва да е това повишава ли сигурността ни и възможностите ни на въздействие или обратното.

Нашите партньори в лицето на САЩ трябва да са наясно, че не може да влизат в определени диалози и да взимат решения вместо нас. Това време мина, играли сме го преди години. Ние сме суверенна държава", каза още той.

На въпрос изненадал ли се е, виждайки Румен Радев да поднася цвета в памет на жертвите на комунизма, Вигенин отговори: "Вече подчертах, че случилото се на 1 февруари 1945 г. не е просто резултат на паднали от небето решения, а е резултат от поредица събития. В България на практика се води необявена гражданска война от 20-те. Изненадах се от присъствието на президента там. Той не го е правил досега и това предизвика реакции". 

"Мисля, че присъствието му там е опит да даде силен знак, нека той да каже какъв. Поне в социалните мрежи снимката бе придружена с послание за помирение. Може би той цели да даде знак. Очакваме да регистрира такова присъствие и на други дати и паметници, свързани с антифашистката съпротива", каза още той. 

Запитан има ли страх в БСП, че ще се появи нова лява партия под крилото на Радев, Вигенин отговори: "Това са просто спекулации. Вероятно част от хората, чувстващи се леви по някакъв начин, виждат пространство, в което да се инсталира нов проект. Аз такова пространство не виждам, но в крайна сметка всеки може да опита".

И добави: "Струва ми се, че проект, оглавен или иницииран от Мая Манолова, няма особена перспектива. Това го показаха и последните избори. Не очаквам обаче президентът да се занимава с партийно строителство особено сега".

БЛИЦ припомня, че преди дни се появи информация, че бившият служебен министър по управление на европейските средства Атанас Пеканов подготвя нова партия. Редом с това същата заявка даде и Мая Манолова.