Точно след 5 дни - на 19 август, изтича срокът, в който управляващите трябва да решат искат ли договорените от предишната власт танкери с втечнен газ от Америка или не.

За да спечели още малко време за това решение, кризисният щаб е поискал отсрочка от американската фирма, съобщава NOVA, позовавайки се на Министерството на енергетиката.

В същото време продължават и усилията да се пусне газовата връзка с Гърция, като в сряда предстои още една проверка на газовото трасе.

Още в средата на седмицата енергийният министър Росен Христов посочи, че още не са готови с решението за доставката на танкерите втечнен газ от Америка.

„За момента не отказваме нищо. Имах разговор с фирмата и ги помолих за удължаване на срока за приемане на тяхната оферта. Тя си е на масата, имаме я предвид”, заяви той тогава.

5 дни преди този срок да изтече, от кризисния щаб в енергетиката потвърдиха, че такава отсрочка е поискана. Отговорът на американската компания все още се очаква.

За бившия вицепремиер Асен Василев този ход на служебната власт е правилен. „Мисля, че това е добре. Най-важното за България, за българския бизнес и за хората е да имаме гарантирани доставки на газ и да дойдат на най-ниска цена. Всички действия на служебното правителство ги приемам като парвилни”, каза той.

За да дойде втечненият газ от САЩ и крайната цена да е най-ниска, трябва да се договорят слотове за разтоварване в Гърция или Турция на конкурентна цена. „Ако правителството поиска и удължаване бъде дадено, въпросът е да не изпуснем питомното, докато гоним дивото”, посочи Василев.

И докато служебният кабинет не е отписал напълно варианта „Газпром”, според Асен Василев той може да породи допълнителни проблеми. „Виждате, че „Газпром” не само с България, а с абсолютно всички европейски потребители е нарушил договорите си и не подава газ. Ако могат да подадат евтин газ, който ние да си сложим в „Чирен” и след това да си го ползваме - защо не”, коментира той.

Още преди дни от енергийното министерство обясниха, че биха отказали танкерите, само ако намерят друга, по-евтина алтернатива.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук