Всички концесии се гледат с подозрение и хората пропищяват от тях, както в случая със село Дивотино. Това не е просто една концесия, а цял модел на управление, при който едни хора с пари си избират власт, която след това им служи. Това заяви по bTV зам.-председателят на ПГ на "БСП за България" Крум Зарков.

Той обясни казуса там - че на концесионера договорът му е изтекъл през 2014 г., а  анексът, който му позволява да продължи добива за още 15 години, е сключен със задна дата. "Искаме цялата документация, включително и концесионния договор. Ще направим публични всички документи. Ще видим параметрите на концесионната територия, дали са били правилно отчуждени земи, прави ли са собствениците на земи. Трябва да се провери цялата политика по концесиониране на правителството", отсече Крум Зарков. Той добави, че у нас концесионната практика се превръща в грабеж. "Концесионерите се оказва, че не са достатъчно добросъвестни, а държавата не отстоява добре собствените си права. Затова - не ние направихме концесията мръсна дума", поясни той. По отношение на готвената концесия на летище София, Зарков каза, че то е печелившо предприятие и държавата има всички инструменти да го направи още по-печелившо. "Затова не искаме тази концесия", уточни той.

"Това, че не сме в парламента, не означава, че сме се отказали от задълженията си като народни представители", поясни Крум Зарков. Според него дневният ред на парламента е пълен с лобистки закони. "Ще се върнем там, когато парламентът започне да се занимава с проблемите на българските граждани", категоричен беше народният представител от левицата. "Дебатът в парламента и парламентаризмът изискват елементарни правила, които бяха погазени изцяло от управляващите и кулминацията беше с Изборния кодекс. Докато не видим знаци, че управляващото мнозинство е разбрало, че НС трябва да  е парламент, а не парлама, няма причина да се върнем", каза Крум Зарков. Той добави, че дебатът за листата за евроизборите ще се проведе на Национален съвет на 14 април, а програмата за евровота вече е представена от левицата. "За да имаме една достойна България, трябва да имаме въховентство на правото и едва тогава ще заявим и нашия глас в Европа. Ние ще направим кампания с достатъчно ясни европейски теми. Българите очакват от Европа много по-добри доходи и справедливост", заключи Зарков.