Неприлично и неприятно е случващото се, но съвсем не е неочаквано. Това е резултатът на дълго забавяни реформи, резултатът на въпроси, които не получиха своя отговор и сега го получават, по възможно най-бруталния и грозен начин.

Това заяви в ефира на Нова тв служебният правосъден министър Крум Зарков по повод събитията с прокуратурата в понеделник.

“Моят акцент е в това, че ние видяхме как главният прокурор и заместникът му се обвиняват взаимно в извършването на углавни престъпления. Как обаче да разберем кой е прав“, запита той.

Според него има начин да се излезе от ситуацията – всеки да си свърши работата.

По думите му ВСС трябва да се произнесе, именно той е избрал и Гешев, и Сарафов.

„Не мога да преценя дали шансовете на Гешев да остане на поста, след ситуацията вчера, са по-големи. ВСС трябва да връчат първи искането за оставката му. После ще има заседание и ще се разгледат по същество исканията. Освен това Сарафов е сезирал ВСС срещу Ясен Тодоров“, каза той.

„Не съм отказал защита на магистрат, когато е поискал тогава. Г-н Сарафов поиска писмено охрана и ние сме я осигурили от вчера вечерта. Очаква се да се прецени и точно каква трябва да е тя според степента на заплаха“, подчерта той.

„Когато в продължение на години някой си заравя главата в пясъка за една система, която избухна като бомба със закъснител в лош момент“, коментира още Зарков.

Според него съставът на ВСС също трябва да бъде подменен.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНСОТИ В БЛИЦ!

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук