Притеснявам, че отново се опитваме ЕК да ни каже не само кое трябва да се направи, а и как да го направим, да посочи кои са лошите, да ги изгони и ние щастливо да заживеем. Така коментира еврокомисарят Меглена Кунева поправките в Закона за конфликт на интереси, с които се удължи с два месеца срокът, в които висшите държавни служители трябва да подават декларациите си.
Въпреки това тя уточни, че „усилията никога няма да се провалят напълно”. „Те никога няма да спрат, защото има изключителен фокус на общественото внимание в този закон. Неправителствените организации са повече от наясно какво трябва да се направи и политиците трябва да разберат, че обществото вече е достатъчно зряло и няма да бъдат оставени на мира”, каза тя в предаването „Пропаганда” на Дарик радио.
Според Кунева по Закона за конфликт на интереси е добре да се работят неправителствения сектор и опозицията. „Този закон трябва да бъде стабилен и трябва да има възможност за приложение в България”, заяви още Кунева. „Закон за конфликт на интереси трябва да има, аз не знам точно какво е спънало приемането на закона в детайли, но трябва да се намери решение. В намирането му трябва да бъдат поканени опозиция, неправителствените организации, бизнеса, медиите”, уточни Кунева.
В предаването тя сподели още, че не е виждала текстовете на закона.
Относно дискусиите за качеството и съдържанието на сиренето, което се произвежда и продава в България, Кунева констатира, че в разговорите никъде не е бил споменат Закона за храните. „Няма нещо, което да се произвежда в България, което да не е и да не трябва да бъде одобрено Националната ветеринарно медицинска служба и контролирано от нея и ДВСК”, каза тя.
Въпреки това тя уточни, че този закон вероятно е нарушен само по отношение на етикетите, тъй като беше доказано, че съставките не са опасни. „Всички допълнителни съставки, който са прибавени трябва да бъдат описани на етикета. Не е задължително да се вписва техния процент, но те трябва да присъстват задължително”, отбеляза еврокомисарят. /БЛИЦ