Изборът и на Румен Радев, и до голяма степен на Доналд Тръмп са протести срещу досегашните елити. Това коментира Петър Курумбашев, който става евродепутат на мястото на Илияна Йотова.
„Би било доста елементарно да се екстраполират тези резултати върху директни партийни резултати. Нашите опоненти през цялото време искаха да кажат, че това са директни партийни резултати. Ние през цялото време твърдяхме, че това са мажоритарни избори и те са мажоритарни избори. Така че ако някой си помисли, че от победата на тези избори, например от победата на г-н Радев, следва и победа например на БСП, ще бъде заблуден”, подчерта Курумбашев пред БНТ.
 
По думите му, пред Румен Радев има големи очаквания. „Очевидно на него му предстои да бъде най-популярният български политик. Аз се надявам и тези, които не са гласували на изборите, и тези които не са гласували за него, ще застанат зад него като президент на държавата, защото имаме остра нужда от обединителни фигури, от обединителни институции. Българските граждани престанаха да вярват в базови институции”, посочи той.
 
На въпрос ще направи ли бившият му колега Слави Трифонов политически проект, Курумбашев заяви, че не иска да се превръща в негов говорител. „Очевидно с този референдум той натрупа една енергия, която рано или късно ще намери своя политически излаз. Ще ми е интересно, ако се приеме мажоритарната му система, как ще изглеждат 240-те депутати, предложени от Слави. Той ще е първият, но кои ще са останалите 239?”, попита той.
 
„Лесно е да казваш, че искаш да определяш правилата на играта, но друго е да го направиш”, добави Курумбашев.