Президентът на Русия Владимир Путин е заявил в разговор френския държавен глава Еманюел Макрон, че опозиционният лидер Алексей Навални може сам да е погълнал "новичока", с който е отровен, пише в. "Le Monde" с позоваване на собствен източник.

Според публикацията, Макрон категорично е заявил, че "новичок" не може да е използван от частна структура и че във връзка с това са необходими официални обяснения от страна на Москва. В отговор Путин се изказал презрително за Навални, като го нарекъл "обикновен подстрекател в интернет", който в миналото симулирал неразположение.

Освен това Путин обвинил Навални в незаконни действия, като заявил, че използвал основаната от него организация - Фонд за борба с корупцията, за шантаж срещу руски длъжностни лица и държавни служители.

Владимир Путин оправдал липсата на пълноценно разследване в Русия по случая с отравянето на Навални с това, че резултатите от изследванията, проведени в лаборатории в Германия и Франция не били предоставени на "руски специалисти".

Освен това, руският президент твърдял, че "един от създателите" на "новичок" живее Латвия, без да казва име.
В. "Le Monde" посочва, че Макрон категорично е отхвърлил тази версия, както и твърдението на Путин, че Навални сам е приел "новичок".
Вестникът не разкрива източниците си, но пояснява, че в официалната информация от Елисейския дворец и от Кремъл за разговора между Макрон и Путин тази тема е отразена само частично.

Засега няма официален коментар по темата нито от руска, нито от френска страна.