„Няма по-категорична позиция от тази, че България е суверенна държава и сама има право да определя какви войски могат да преминават през нейна територия и кога. Позицията е обща. Русия не е в състояние да поставя такива условия на България и Румъния в тази ситуация“, това заяви началникът на кабинета на премиера Кирил Петков Лена Бориславова в предаването „Панорама“ по БНТ.

„Новото, което премиерът Кирил Петков внася в диалога с Република Северна Македония (РСМ) е надграждането на диалога, който беше замръзнал между двете държави. Новото, което постигна това посещение е това, че РСМ потвърди, че няма никакви териториални претенции към географското наименование Северна Македония“, подчерта тя.

По думите ѝ от 2009 г. между двете диалогът е бил замразен. 

„В момента се отваря една нова страница по начина, по който ще тече дискусията между двете страни, без да се отстъпва от националния интерес“, заяви началникът на кабинета на премиера и даде за пример предстоящото съвместно заседание на кабинетите на двете държави.

„Ще работим за постигане на останалите условия“, увери Лена Бориславова. 

„Вече имаме отворен диалог. Македонското правителство има готовност да дойде и да говори открито по различни проекти. Вярвам, че сме на прав път по начина, по който конструираме диалога“, добави тя. По думите й именно това е голямата новина, свързана със Северна Македония. 

„Четворната коалиция имаше тежката съдба да се озове в управлението по време на редица кризи. Установяваме, че намирайки се в тях имаме много по-големи трудности да ги преодолеем, защото години наред те са били занемарени, контролните механизми на държавата са били изключени. Няма как ние да сме били на последно място по здравеопазване и да излезем лесно от една здравна криза“, изтъкна Бориславова.

„Това, че сме в четворна коалиция ни прави по-силни, защото ни кара да говорим повече и да търсим консенсус“, смята тя.

„Румен Радев може да бъде както партньор на управлението, така и негов коректив. В тази връзка можем да се позовем и на приветственото слово на Кирил Петков, в което го призова именно за това. Критиката не е лошо нещо, когато е заслужена и помага да се отстраняват грешки в управленските решения“, вярва началникът на кабинета на премиера Кирил Петков.

„За нас не е важно да трупаме политическа изгода, а да вземаме най-важните управленски решения. Тази коалиция успя да включи контролните механизми на държавата и върна доверието на гражданите в институциите“, подчерта Бориславова.