"В нашите разговори с партньорите ни от НАТО и ЕС в личен разговор с мен, ни благодариха, че за пръв път виждат предвидим партньор, че ясно изразяваме позицията си. Споделиха, че от 10 години такъв предвидим партньор не са имали", това заяви премиерът Кирил Петков по време на петъчния парламентарен контрол, който днес продължи до късно вечерта.

Премиерът, който по тъмна доба отиде в Народното събрание (НС), увери, че правителството има обща позиция срещу исканията на Русия за изтегляне на натовски войски от наша територия.

Категоричен бе, че позицията на България за ескалиращото напрежение около Крим е пронатовска.

"България многократно изразява подкрепа за намиране на мирен принцип за решаване на проблема. Ясно изразяваме съгласие за окупирането на Крим. Всяка държава има право да решава суверенното си бъдеще. Считаме за контрапродуклтивнйо ескалирането на напрежението", каза още той и подчерта, че страната ни се фокусира върху деескалация на напрежението чрез дипломация.

Премиерът Кирил Петков предупреди и за евентуален риск за газовите доставки в случаи, че напрежението между НАТО и Русия излезе извън контрол. Министър-председателят все пак изрази надежда, че подобен сценарий е малко вероятен и няма да се стигне до криза. 

"Надявам се, че конфликт няма да има. Ако излезе извън контрол и има мерки, може да има риск за газовите доставки. Вече говорихме с енергийния министър какви са ви възможностите. Хубаво е че сме производител на електроенергия. Но мисля, че няма да се стигне до Това днес е повече риторика отколкото реална опасност", допълни той. 

"Проблемът с язовирите е огромен. И аз ще имам възможността да чуя госпожа Нинова", каза още премиерът.

"Имаме язовири в няколко министерства.  Имаме разпокъсано управление на тези язовири, а още по-големия проблем - 35 язовира се водят високо опасни - никой от тях не е ремонтиран", допълни Петков.

Ремонтирани са 10 язовира.

"Язовир Огоста побира 410 милиона кубични метра вода. За съжаление водният кос е със статут неизправен. До този момент се изчислява от експерти, че не застрашава живота и здравето на хората, но ние нямаме право още един сезон да изчакаме това просмукване на продължава. Трябва да имаме обща стратегия как да управляваме тези водни тела. Парите за язовири са изхарчени, а опасните не са докоснати. Имаме безхаберие за този ресурс", не скри премиерът.

"Тревожно е, според него, как толкова стратегически обекти са оставени в безхаберно състояние. В момента нивото се държи на най-ниското. Оценката е, че няма директна опасност за живота и здравето на хората, но просмукването продължава. Трябва нов план. И това разпокъсване между министерства трябва да спре", настоя Петков.

Петков коментира и други теми. 

Премиерът съобщи още, че за пръв път ще имаме реална стратегия за младежта. 38% от престъпленията са извършени от хора под 29 години. "Трябва да направим превенция. Построяване на 20 центъра за младежко развитие. Огромен приоритет е това. В бюджета ще има огромно финансиране за младежките политики", каза Петков.

"Пълен хаос" в собствеността и управлението на язовирите. Това е заварила вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова, стана ясно по-рано тази седмица. В сряда тя бе изслушана от Комисията по икономическа политика и иновации в парламента.

"На първо място огромен е хаосът що се касае до собствеността на язовирите - има държавни, общински, на областните управи, на частни лица, дори и на научни институти", каза тогава Нинова. Но още по фрапантна е ситуацията що се касае до контрола и управлението на тези водоеми.

"При органите, които управляват и ремонтират язовирите, хаосът също е пълен, като има 4-5 институции с препокриващи се правомощия. Бих нарекла това пълна безотговорност. Всички знаем колко случаи на преливане, на аварии имаше, но никой не е поел отговорност именно заради това - отговорността се размива", допълни тя.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!