"Сега остана време да учредим партията. За нас първите 100 дни бяха важни да решим важни неща. По-важно беше да имаме няколко седмици, в които да работим срещу ковид кризата, първите крачки за съдебната реформа и редица такива важни крачки. Също така справянето с енергийната криза и подпомагането на българите", това каза началникът на политическия кабинет на министър-председателя Лена Бориславова по повод учредяването на "Продължаваме промяната" (ПП).

"Аз ще бъда член на изпълнителното тяло на партията, заедно с други колеги", уточни Бориславова. 

"Вярвам, че справянето с ковид кризата е безспорно положителен. Даловидно започнахме да управляваме този процес. Това е един от големите успехи на правителството, както и енергийните помощи. Да, цените са високи, но няма как да бъдат подтиснати както бяха преди войната в Украйна", заяви тя в сутрешния блок на bTV. 

"От това, което чувам, мисля че едно от големите ни предизвикателства е комуникацията. Да разясним на хората, да се случва промяната и да им обясним.

За 100 дни не можем да построим 5 моста. Обещахме ги, но сме тук от 100 дни, а не от 30 години. Не казваме, че няма да го направим, но изисква време. Важно е за хората, които са чакали толкова дълго тази промяна", заяви още Бориславова. 

"Трябва да се научим да работим един с друг. Но пък от друга страна, няма как когато сте напълно непознати това да се случи толкова бързо. 

Офиси са открити в някои градове в страната. Сега, когато имаме по-формална структура, ще започне по-интензивно откриване. Срещаме се с хората, всичко си върви в нормален ход", поясни дясната ръка на Петков по повод бъдещето на ПП като партия.

"Трябва да отчетем факта, че българската политика дълго се е вървяла към едно нанадолнище, без да се съобразява с хората. "Продължаваме промяната" можем да дадем нещо ново. Не е важно на всяка цена да се задържиш над водата, ако не направиш нищо.

Много лесно би ни било да се леят някакви пари, да няма протести и всеки от нас да си тръгва в 11 часа, както е било досега, но това не е нещото и схемата, в която сме склонни да участваме

ПП продължава да бъде първа водеща сила. Няма промяна в политическия спектър към този момент. Трябва да започнем да говорим с хората с по-малка дистанция. Но ни трябва още малко време", оправда се Бориславова по повод последните анализи за това какви биха били резултатите при избори сега

"Доволни сме от воденето на комисията от страна на Каримански. Не казвам, че той в БНБ ще започне да прави нещо на тъмно, не бих внушила такова нещо. Но когато имаш три коалиционни партньора, които са против, няма как да продължи напред. Това е урокът, който трябва да научим всички. Предлагали са му от нашата партия пост в Световната банка, но той не е искал да остави борбата за БНБ. 

В БНБ няма как да застане човек, който не е подкрепян от управляващата сила. Каримански има правото, ако се е почувствал засегнат, да търси правата си в съда. Ние няма да бъдем засегнати", заяви Бориславова. 

"Обсъдихме претенцията на "Има такъв народ" за увеличаване на членовете. Надявам се, че в един момент сме в четворна коалиция и че ни трябва подкрепа от другите трима партньори. 

В нощта на ареста на Борисов се случи нещо друго. Аз не съм била свидетел на такава еуфория и празнуване от хората. Явно няма пълния пакет от доказателства, а явно и желанието от страна на органите на реда.

Все още няма разпит от Божков. Главният прокурор бди над тези разследвания. Не съм доволна, че ще останем само със зрелището и фойерверките. Ние ще помагаме на органите. След ареста ни пишат много хора със сигнали.

Не може да повярвате какви неща са се случвали. И ми става ясно защо България е на тоя хал. Питат ни за статус на защитен свидетел. Нещата се раздвижват. Ние няма да слагаме спирачка на никого", поясни Бориславова. 

Тя коментира и скандалново видео на Атанас Атанасов, което той направи в кабинета си в Министерство на културата: "Министърът на културата носи творческа душевност. Видеото е няколко дни след рождения му ден.

Културата у нас остава на заден план, за употреба на старото поколение. Не беше най-подходящият начин с това видео. Резултатите все още не са изнесени правилно".