Пазарът на Китай ще продължи да се отваря за Европа, а правителството ще намалява митата за внос на европейски стоки.

Това послание отправи китайският министър-председател Ли Къцян при откриването на бизнесфорума от инициативата 16+1 в зала 1 на НДК. Ден по-рано, отново от София той потърси съюз с ЕС в започнатата от американския президент Доналд Тръмп търговска война срещу Европа и Китай. САЩ увеличиха драстично митата си.

"Насочени сме към отваряне на пазара на Китай, защото това е важно както за Европа, така и за Китай. Ще се придържаме към бизнес правилата и ще намаляваме митата за внос, за да се възползваме заедно от възможностите за растеж", заяви на откриването на форума Ли Къцян.

Китай проявява интерес към всякакви качествени европейски стоки, но премиерът подчерта важността на земеделската продукция от Европа.

Думите му чуха премиерите на 16 държави от Централна и Източна Европа, както и представители на ЕС, които са поканени да участват във форума от домакина Бойко Борисов.

Платформата 16+1 е отворена и за другите институции на Европейския съюз. Това заяви председателят на Държавния съвет на Китай Ли Къцян в словото си при откриване на на Седмата среща на високо ниво в София.  Той поздрави лидерите на държавите от Централна и Източна Европа, но и бизнеслидерите, които участваха в него, те са към 1000. Китайският премиер обаче припомни, че бизнесфорума е по-стар от този на лидерите с една година.  Той подчерта, че отношенията на Китай с държавите от Централна и Източна Европа са постигнали успех и напредък, дори на фона на глобалната финансова и икономическа криза и по време на глобалното възстановяване.

"Постигна се бързо развитие на отношенията сравнено с някои други страни. Търговията в първите 5 месеца на тази година се е увеличила с 24,5% между Централна и Източна Европа и Китай", подчерта Къцян.  Това е вдъхновяващо, реагира той, но има пространство и възможности за развитие. Китайският премиер изтъкна и ръстът на туризма в страните от Централна и Източна Европа с десетки проценти заради китайските туристи.

Китайският премиер заяви, че Европа е важна в глобален мащаб за мира и развитието. Ако Европа бъде отслабена, това ще бъде лошо и за Китай, заяви Ли Къцян. 

След това той говори за отвореността на платформата 16+, както и за възможностите за финансиране на проектите, което може да стане в сътрудничество с Китай, Световната банка и други институции.  Това ще бъде от полза за 16+. 

Китайският премиер заяви още, че разчита на прозрачност при търговете и процедурите При равни условия китайската страна ще може да предложи проекти на ниска цена. 

Той припомни и разговорите си с премиера Бойко Борисов предишния ден и за участието на трети страни в двустранни проекти. Това ще донесе възможност за сътрудничество.