Лидери на асоциации от автобусния бранш възроптаха срещу Николай Колев-Босия, след като днес стана ясно, че оставката на транспортния министър Ивайло Московски ще бъде приета, пише "Флагман".

На мястото на Московски премиерът Бойко Борисов предложи да застане Александър Манолев, който в момента е зам.-министър.

На пресконференция в БТА-София представители на няколко асоциации се надпреварваха да изразяват благодарности към Ивайло Московски за направеното от него след близо 10 години на поста. Същите миналата седмица настояваха оставката на Московски да не бъде приемана.

Припомняме, че Николай Колев-Босия бе обявил гладна стачка с две искания – оставка на транспортния министър и разпускане на парламента.
След оставката на Московски Босия прекрати стачката.

Днес Миролюб Столарски – собственик на фирмата за пътнически превози „Карат-С” и зам.-председател на БАСАТ (Българска асоциация на сдруженията в автомобилния транспорт) изрази благодарност към Ивайло Московски и каза: „Близо 10 години от своя живот даде за транспорта въпреки опитите да бъде очернен от някои хора, които, първо, нямат нищо общо с транспорта, второ, са уникални като физически възможности. Един човек, който да гладува 70 дена и да става и да бие по масата, за мен е нещо уникално. И този човек да каже след подаването на оставката на г-н Московски, че той е победил корупцията, за мен това не е нормално. И ще помоля г-н премиера или Министерски съвет да спре да се влияе от хора, които злоупотребяват с добрината на хората. Т.е. един човек, който казва, че гладува – опитайте се вие да гладувате 10 дена и да видите дали ще може да издържите да биете по масата и да затваряте с шут на нашите срещи. Г-н Босия биеше по масата и удряше вратите на излизане, като поставяше условия, които просто той иска да станат. Не може така да се очерня името на един човек, който е дал 10 години за развитието на българския транспорт.”

Христо Христов – председател на Асоциацията на вносителите на автомобили, също обяви подкрепата си за Ивайло Московски и изрази съжаление, че той повече няма да е министър.
„Подкрепям г-н Столарски във връзка с това, че като български гражданин на мен ми е обидно - как може неадекватни хора, свързани с уволнени служители, да искат да очернят хората и да искат някаква правда, при положение че наистина бях от малкото присъстващи в Народното събрание, когато този гладуващ и умиращ човек избяга по-бързо от Юсеин Болт от залата. Човек, който го придружаваше, не можа да го настигне. Това ме обижда като български гражданин. Не може председател на Народното събрание да го приема”, възропта Христо Христов.
Само уволнени от „Автомобилна администрация” протестирали с Босия.

На въпрос на изданието дали смятат, че Николай Колев-Босия е реалната причина за оставката на Московски, след като му обръщат толкова голямо внимание, отговори Илиян Филипов – председател на Българската асоциация на сдруженията в автомобилния транспорт: „Не е той реалната причина. Аз присъствах в парламента, на комисията, която беше създадена за него. Там видях две лица.”

Едното лице било това на Кънчо Димитров, който като шеф на ДАИ-София бил направил схема за събиране на пари от чужди камиони, заради което бил уволнен.

Филипов каза по отношение на Босия: „Влезе в инвалидна количка, а излезе от залата на бегом и трясна вратата и този, който уж го буташе в количката, не може да го стигне, докато излезе от сградата. Това беше истината, която видях с очите си. Абсолютен фарс, абсолютен фарс.”

След това думата взе пак Христо Христов, който обясни: „Ние обърнахме внимание на Босия не защото е бос, а защото е обидно за хора, които работим, плащаме данъци, да занимаваме цялата държава с луди хора и корумпирани хора”.

Владимир Тодоров - председател на Българска асоциация на пострадалите от катастрофи, от своя страна попита дали е вярно, че шофьорската книжка на Босия е била отнета два пъти – за управление на МПС след употреба на алкохол и за липса на контролни точки. 

По отношение на бъдещия министър - Александър Манолев, от автосдруженията се изказаха предпазливо, тъй като не го познавали. Те обаче изразиха надежда, че той ще се справи с работата си.