Министър-председателят на Белгия Александер де Кро призова ЕС „да направи пауза“ по въпроса с налагането на нови санкции срещу Русия, след като лидерите на страните от ЕС се споразумяха за шестия пакет от ограничения, който включва частично ембарго върху вноса на петрол от територия на държавата агресор.

"Този пакет, нека първо го приложим на практика... С газа (забраната за внос) е много по-сложно. Така че това е важна стъпка. Нека спрем дотук засега и да видим какво ще бъде въздействието (на ограниченията)", обясни де Кро по време на втория ден от срещата на върха на ЕС в Брюксел във вторник, 31 май, съобщава La Libre.

В ефира на Radio 1 той заяви, че договореният шести пакет от санкции е "много далечен" и от гледна точка на Белгия налагането на тези ограничения би било "предварителна крайна точка".

„Нека приложим тези санкции на практика сега, за да имат максимално въздействие върху Русия. В областта на енергетиката можем да спрем дотук, не трябва да засягаме излишно нашата средна класа. Нека първо приложим тези санкции и да не бързаме отново да обсъждаме следващия пакет", каза де Кро.

Друга позиция изрази естонският премиер Кая Калас. Според нея „ще се наложи да говорим за седмия пакет от санкции“, тъй като ситуацията с войната на Русия срещу Украйна „не се подобрява“.

В същото време тя отбеляза, че с въвеждането на ембарго върху вноса на газ ще бъде "много по-трудно, отколкото с петрола".

Австрийският канцлер Карл Нехамер на свой ред заяви, че "газът трябва да бъде част от седмия пакет" от санкции. В същото време ръководителят на австрийското правителство отбеляза, че забраната за внос на синьо гориво от Русия едва ли ще бъде приета като част от следващия пакет от ограничения.   

"Има технически проблем, който беше решен с Виктор Орбан. С газа всичко е съвсем различно. Следователно няма да има газово ембарго в следващия кръг от санкции", каза австрийският канцлер.