Не е лукс, но условията за бежанците са добри. Нямаме някакви прекалено лоши условия. Просто не са в хотелите. Това коментира пред журналисти в Брюксел премиерът Кирил Петков.

На въпрос дали той ще направи посещение във Франция заедно с Румен Радев за среща с Емануел Макрон, той отговори: „На ниво Министерство на външните работи се върши много голяма работа за напредък по темата Северна Македония. Не можем ние да потвърдим нищо откъм реални стъпки”.

„Преди каквото и да се направи, независимо какво се договорят дипломатите, ще мине през парламента. Няма да има нищо скрито-покрито пред българския народ”, обеща Петков.

„Със сигурност тук зависи и от Европа, до каква степен те биха приели условия, които са много важни за България”, добави той.

По темата със закупуването на руски петрол премиерът обясни: „Лукойл” трябва да си плаща на „Литаско”, което е швейцарска фирма. Тук няма тема за рубли.

Въпросът беше за нас, че в този момент българската рафинерия работи на руски петрол и не може да си позволи чисто технически да отиде на 100% неруски петрол. Затова беше важна за нас тази дерогация, до 2024 г., което е много важно за нас и да си оправим рафинерията и да няма повишаване на цената”.

Министър-председателят заяви, че е доволен, че шестият пакет от санкции е факт, тъй като забраната за внос на 90% от руския петрол, който в момента влиза в Европа, ще прекъсне много от финансовите потоци към Русия.

Bloomberg: България получи 2 г. отсрочка за ембаргото над руския петрол

„До няколко дни ще дойде общото заключение, в което България ще има отделен параграф, на който ще има дерогация специално за нас до края на 2024 г”, поясни Петков.

По думите му ние оставаме единствената страна, която има достъп до пристанище, но реално има дерогация.

„Лидерите на ЕС, които се срещнаха в Брюксел, се договориха също така да прекъснат достъпа на най-голямата руска банка Сбербанк до системата SWIFT и да забранят още три руски държавни радио- и телевизионни оператори”, добави Мишел.