Когато няма сблъсък на идеология, обикновено побеждава технологията. Технологията най-добре я владеят от ГЕРБ. Това каза лидерът на ПП АБВ Константин Проданов за резултатите на коалиция „АБВ – Движение 21“ в предсрочните парламентарни избори, пише агенция "Фокус".
„Те имат на свое разположение и местна власт, механизми за контролиране на вота, за корпоративен вот, срещу това е много трудно малка формация като нашата да се пребори. Ние се опитахме да бъдем активни на полето на идеите. На фона на общата демагогия и наддаването за народната любов ние зададохме позитивен тон с конструктивни предложения, но очевидно повече е необходимо, за да бъдеш чут в нашата медийна среда“, коментира Проданов.

Според него лявото политическо пространство в България продължава да бъде в криза. „Това говорят не само нашите резултати, а и тези на БСП, която също не успя да максимизира очакванията и потенциала, който ѝ даваше резултатът от президентските избори. Това показва, че върху лявото в България продължава да тегне някаква стигма. До голяма степен тя е резултат от това, че левите партии, особено тези, които имат възможност за лансиране пред медиите, за съжаление не използват тази си възможност за развиване и отстояване на традиционни леви политики, а вместо това или залитат към популизъм и демагогия, или принизяват дискусията до дребни битовизми и нападки“, допълни лидерът на АБВ. По думите му кампанията премина под мотото „Дебатът за дебата“ т.е. ще има ли или няма да има дебат между лидерите на двете най-големи формации и къде ще бъде или няма да бъде. 

„Няма как в една такава среда хората да успеят да чуят и разграничат смислените идеи и да отсеят зърното от плявата. Тази безспорно много неблагоприятна конюнктура беше до голяма степен предопределена и от факта, че обществените очаквания бяха моделирани и подгрявани от месеци насам с внушенията, че единственото интересно нещо, което се случва в публичното пространство, е битката между двете големи партии, как е изключително важно само те да са в окото на публиката и как извън техния резултат нищо друго няма значение“, добави Проданов. Според него това в крайна сметка е довело до възпроизвеждането на този двуполюсен, двупартиен модел, срещу който хората толкова много възразяваха.