Темата за преизчисляването и актуализацията на пенсиите продължава да ескалира коментарите. Тази сутрин в студиото на БНТ Лидия Шулева заяви, че по-правилния подход в случая е с преизчисляване на дохода от 2018-та година, както и че даването на 50 лв. на калпак е сериозна грешка.

Според бившият вицепремиер и бивш социален министър тези допълнителни 50 лв. трябва да бъдат запазени до края на годината, но в следващия бюджет партиите трябва по-добре да обмислят как да бъдат премахнати големите диспропорции, които засегнаха най-вече средните и високите пенсии.

В момента средните пенсии са около 30% от средния осигурителен доход и това създава голямо неравновесие и несправедливост в системата. Пенсиите не са преизчислявани от 2008 г. и е крайно време да бъдат приведени към днешните осигурителни доходи, заяви Шулева.

По думите й пенсиите трябва да бъдат актуализирани, но това увеличение да се разпредели не наведнъж, а в рамките на 2-3 години, защото иначе ще е голям шок за бюджета.

Пенсиите се превърнаха в инструмент за правене на политика, което не е правилно, заяви още бившият министър на труда и социалната политика.