България зае важно и стратегическо място в света и ЕС. Това каза министърът на Българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова, която участва в 11-ия летен университет на МГЕРБ под мотото „Само истината, НЕ на фалшивите новини“ в к.к. „Св. Св. Константин и Елена“, предаде агенция "Фокус".

Лиляна Павлова запозна младежите с приноса и ползите от първото Българско председателство на съвета на ЕС. Тя отбеляза, че точно преди една година обществото ни е било залято с фалшиви новини, като една от темите е била предстоящото председателство. „Нещата започнаха да ескалират, опозицията се възползваше от всеки повод, като един от фокусите беше ремонтът на НДК. Интересно беше внушението, което се насажда след повтарянето на една лъжа. Те започнаха да правят внушения и да поставят цели, които категорично нямат нищо общо с председателството - да влезем в Шенген, в еврозоната, да увеличим брутния вътрешен продукт, допълвайки ги с теми като безработица, заетост. Това беше едно от големите предизвикателства, с които стратирахме“, добави Лиляна Павлова.

Тя посочи, че месеците на подготовка са били в няколко направления – да се менажира потокът от фалшиви новини, председателството да се подготви политически, организационно и логистично, както и да се сведат очакванията до реалистичните. „Имахме и индиректни цели. Важна индиректна цел, която успяхме да постигнем, бе да променим имиджа на България. Това е една от големите цели, които към днешна дата мога да кажа, че е постигната. Постигнахме целта да променим коренно и трайно имиджа на България, усещането за това какъв е потенциалът на България, което изглеждаше почти немислимо и заради фалшивите новини, и заради политическата ситуация“, добави Лиляна Павлова.

В лекцията си Лиляна Павлова подчерта, че страната ни е доказала, че може да налага темите на деня и да ги отстоява, за което са били необходими сериозни усилия. „Анализирахме много идеи, правихме проучвания, защото трябваше да намерим темата, с която България да бъде запомнена и то в сложна геополитическа обстановка – новият вид политика на президента на САЩ, която отрича наложени правила, за които години наред държавни лидери са се борили, ситуацията в Близкия изток, бежанската криза и брекзит. Темата, която лично премиерът наложи, бе Западните Балкани. Решението беше тежко, рискът, който премиерът пое, беше голям. Успяхме за една година, след тежки дипломатически формални и неформални преговори, да я наложим, да влезе в дневния ред и сега тази тема е препотвърдена от всички. Имаме пълна приемственост и от следващите председателства. Всички са повече от убедени, че ако интеграцията на Западните Балкани не е факт, би било пагубно за Европа. Така, както Балканите имат нужда от Европа, така и Европа има нужда от Балканите. Това са нови възможности за инвестиции в пътна инфраструктура, енергийна инфраструктура, образователна инфраструктура“, заяви Лиляна Павлова.

Според нея това ще направи Европа постабилна и по-сигурна.