„Да, познавам го. А правоохранителните органи на Великобритания работят добре с българската прокуратура и с г-н Гешев по широк спектър от дела – по организираната престъпност, за наркотрафик и за други криминални дейности.“

Това обяви в сутрешния блок на bTV британският посланик в София Нейно превъзходителство Ема Хопкинс по повод на кандидатурата на зам.-главния прокурор Иван Гешев за позицията на Обвинител №1.

Изявлението на Хопкинс е второ пред национална медия в рамките на последните две седмици и според дипломати означава, че Лондон категорично подкрепя кандидатурата на Гешев.

То идва и само няколко дни след телефонния разговор между министър-председателя Бойко Борисов и новия британски премиер Борис Джонсън.

По време на този разговор двамата се разбраха да задълбочат сътрудничеството си областта на сигурността – сфера в която ролята на главния прокурор на България е ключова.

Подкрепата на Ема Хопкинс е още по-знакова, защото бе заявена в студиото на медията, която през последните дни се опитва да води крайно ожесточена кампания срещу Иван Гешев.