Ръководството на СДС-София отстрани председателя си Любен Петров на заседание, което бе проведено вчера. Настоящият зам.-министър на икономиката е определян като троянски кон на Костов заради опитите му да превърне синята партия в петата колона на ДСБ (виж подробности в Още по темата). БЛИЦ потърси по горещата тема Божидар Лукарски, министър на икономиката в оставка и председател на СДС.
- Г-н Лукарски, изненадан ли сте от действията на Вашия заместник Любен Петров, който постъпи като Троянски кон на Костов в СДС?
- За мен действията на Любен Петров в последно време са напълно изненадващи. По тази причина вчера макар и болен реших да присъствам на заседанието на ръководството на СДС.

- Какво се случи на заседанието? 
- Любен Петров заяви, че не е контактувал с журналисти преди неговата декларация да се появи в медиите. Това, обаче се оказа, че не е истина, тъй като излязоха негови интервюта в определени медии, което не е етично към партията.

Реших да взема отношение по този въпрос, тъй като тази тема вече е отворена.

- Учуден ли сте от постъпката на Петров, когото Вие лично поканихте за свой заместник не само в партията, но и в Министерство на икономиката?
- Това, което направи той, е негова лична драма. Огорчен съм от поведението му и съм изненадан, тъй като до момента винаги съм работил добре с него.

- Как тогава тълкувате решението му да излезе пред медиите и да обяви, че сте пречка пред коалиция с ДСБ?
- Той е усещал, че ще бъде сменен, тъй като имаше събрани 58 подписа от СДС-София, с които се искаше неговото отстраняване от лидерския пост на организацията.

Петров явно е усетил, че ще бъде отстранен от председателския пост на СДС-София и е решил да разиграе етюд, с който да се изкара борец за правдини и демокрация.

Тълкувам поведението му като проява на амбиция за власт.
 

- Не стоите ли Вие зад неговото елиминиране от високия партиен пост, който заемаше?
- Никога не съм се бъркал в работата на партийните структури. Те са автономни организации, в които решенията се взимат открито и демократично.

Освен това съм ангажиран с толкова много работа, че не ми остава време да се занимавам със структурите по места, които си имат ръководства и работят в съответствие с устава на партията.

Хората, които са поискали оставката на Любен Петров, са противници на политиката, която води в СДС.

Да вземем например председателят на СДС-Красно село Пламен Антов. Този човек няколко пъти е искал и моята оставка. Той винаги е отстоявал мнението си, което често пъти е било в разрез с политиката на партията и не мога да го накарам да направи каквото и да било без да го поиска.

Абсурдно е да се твърди, че аз съм организирал смяната на Любен Петров. По време на заседанието на ръководството на СДС - София като нови членове влязоха двама души. Единият е д-р Антон Койчев, а другият е Пламен Антов, за когото стана дума.

- Разговаряхте ли с Любен Петров на четири очи за проблемите в СДС?
- Да. От позицията му разбрах, че той е поборник за идеите на ДСБ.

Попитах го защо не си подаде оставката още в края на 2015 година, когато Радан Кънев обяви, че ДСБ излиза от властта.

- Какво Ви отговори Любен Петров?
- Отговори ми, че аз съм пречката пред коалиция между СДС и ДСБ.

- Каква е истината за коалиционната политика на ДСБ?
- Истината е, че нито аз, нито НИС на СДС решава въпросите за коалиционната политика на партията. Този въпрос се решава единствено от Националния съвет.

Никога в СДС не сме обсъждали разцеплението на Реформаторския блок.Напротив - ние сме за широка дясна коалиция.

Абсолютна лъжа са и твърденията, че съм искал да подменя партийните организации. Това, което си позволи да направи Любен Петров, е буря в чаша вода. Продукт е на неговия мозък.

Той си позволи дори да заяви, че имам пристрастия към ДБГ, защото моята съпруга е близка с г-жа Меглена Кунева.

- Така ли е наистина?
- Личните пристрастия нямат нищо общо с политиката. 

- С кои партии ще се коалира СДС преди предсрочните парламентарни избори?
- Това ще реши Националният съвет на партията, който ще има заседание на 17 януари т.г. В момента най-обсъжданият вариант е коалиция дясно - център.

Искам категорично да подчертая, че никога не сме били против да се водят разговори с колегите от ДСБ. Но не мога да се съглася с позицията на Радан Кънев, който говори за коалиция с БСП и Корнелия Нинова.

Каузата на СДС е антикомунизмът. Никога не бих се съгласил СДС да участва в коалиционна формула с участието на БСП.

Интервю на Ивайло КРАЧУНОВ