Гледам на решетките на входа на парламента със „симпатия“. Може би са уместни, защото се очакват бурни прояви на народна „радост“ с оглед на мерките, които правителството взема срещу кризата. Това каза пред бТВ депутатът от ГЕРБ-СДС Любен Дилов-син пред главният вход, който от тази седмица е с метални решетки. Те ще бъдат отстранени до няколко дни. 

В по-философски смисъл самият човек е клетка за маймуни, но в Народното събрание този тип съоръжения е противно на самия смисъл, добави той. 

Оказа се, че решетките са незаконни. Нарушен е Закона за културните паметници.

„Това е мястото където се еманират обществените конфликти. Тук трябва да се случват. Тук трябва да се карат, да спорят хората и да стигат до някакво общо решение, което да изпълнява смисъла на тези думи, които висят на входа. Да го оградиш е нелепица, защото ако някой иска да атакува парламента, то няма смисъл от него“, коментира бургаският депутат. 

„Сегашната власт дойде с улични протести и с ограждане на обществените сгради. По-малко от осем месеца тя е в същата ситуация. Това не е толкова свързано с нейната пригодност или непригодност, а с времето, в което живеем“, добави той.

На въпроса кой трябва да поеме отговорност за нарушаване на закона Дилов-син отговори, че има само един виновен и това е председателят на Народното събрание, но решетките са по предписание от преди две години на НСО. 

„Всяка година от службата излизат с нови мерки и това не е свързано с това какво ще правят „Възраждане“. Кой е взел решение да изпълни това предписание е друга тема, но тя не е важна. За мен е радостно, че няма политическа сила, която да одобрява този акт. Единственото смущение е това, че председателят на парламента не знаел кой е взел решение (б.а. за решетките)“, каза още той.