В началото на август испанският крал Хуан Карлос I напусна страната след редица обвинения за предполагаеми финансови престъпления.

Но привързаността на страната към нейния монарх започва да залинява още през 2012 г., след лов на слонове. Заедно с краля на това сафари е бившата му любовница Коринна цу Сайн-Витгенщайн, известна също като Корина Ларсен.

В интервю пред Би Би Си тя говори за подаръка от милиони евро от Хуан Карлос, оплакванията й, че е тормозена от тайните служби на Испания ... и за онзи слон.

Коринна цу Сайн-Витгенщайн,всъщност не иска да говори за слона, който тогавашният крал Хуан Карлос I уби на 11 април 2012 г. Медиите съобщават, че животното е на 50 години и е тежало пет тона, а бивните му били с дължина над метър.

Тя не е в състояние да провери данните на животното, когато я питат за инцидента. "Нямам представа", казва немската консултантка от датски произход.
Да, била е на сафари с краля, но твърди, че е била далеч, когато е произведен изстрела.

„Видях го по-късно, защото всички дойдоха да го видят. Но аз си тръгнах след две минути. Аз съм ловец, но никога не съм убивал слон в живота си и никога не бих. За мен цялото ловно преживяване беше травмиращо в този смисъл", казва Корина. Сафарито от Ботсвана било подарък от краля на сина й по повод десети му рожден ден.

Хуан Карлос I станал любим на децата на Корина по време на връзката им, между 2004 и 2009 г. и за която испанците по това време не знаели нищо.
Бившият държавен глава на Испания е женен за кралица София от 1962 година.

„Не ми се искаше да продължа в това пътуване. Имах чувството, че крал Хуан Карлос се опитва да ме върне с него и не исках да оставям грешно впечатление. Имах лоши предчувствия за това пътуване.", споделя блондинката и не се лъже, както се оказва по-късно. На зазоряване на 13 април 2012 г., кралят падна в луксозната си палатка и счупи бедро.
 



След завръщането му в Мадрид, медиите се нахвърлят върху историята със сафарито като лъв на крехка газела. Разкритието за лов на слонове идва много скоро след разследване за корупцията срещу царския зет Иняки Урдангарин, който в момента е в затвора.

Това е период на сериозни затруднения за Испания, в която имаше безработицата е 23%. След като еопериран крал Хуан Карлос прави първата си публична изява в болницата с бастун.

На въпрос как се чувства, той отговаря : "Наистина съжалявам. Сгреших и това няма да се случи отново." Крал Хуан Карлос I беше практически недосегаем на мястото си в кървавата и измъчена история на Испания.

Като държавен глава след смъртта на Франсиско Франко през 1975 г., кралят играе важна роля в прехода на Испания от диктатура към демокрация и се сблъсква с опит за преврат през 1981 г., когато действията го утвърждават като авторитет на трона и популярността му нараства. Щетите върху фигурата на популярния монарх след африканското пътуване са огромни.

Кризата избухна, защото пътуването до Ботсвана постави няколко неща във фокуса, казва Хосе Антонио Сарсалехос, бивш редактор на испанския вестник ABC, консерватор и монархист по убеждения пред Би Би Си.

"Първо, че кралят беше открито неверен на кралица София. Второ, че като посети държава, в която Испания нямаше дипломатическо представителство, кралят, като държавен глава, беше извън радара на испанското правителство по време на тежка икономическа криза. И трето, това беше много скъпо пътуване и не знаехме кой е платил за него. Това създаде ужасен образ на краля. "

Първите контакти

Крал Хуан Карлос I и Корина Сайн-Витгенщайн се срещат парти със състезание по стрелба през февруари 2004 г.

Тя разказва, че царят имал проблеми с оръжието си, което тя познавала добре и му обяснила какво не е наред, а той останал много изненадан.
Връзката им напредвала бавно. Няколко месеца говорили само по телефона.

Първата среща беше в началото на лятото. Винаги много се смеехме. Свързваха ни много неща и имахме много общи интереси: политика, история, добра храна, вина ...

"Живеех в Лондон по това време, току-що започнах собствен консултантски бизнес. И бях самотна майка на две деца. И така, бяхме в Мадрид в малка селска къща във фермата и пътувахме заедно.

Първата година беше по-трудна, защото бях много заета и той имаше пълен график, но ми се обаждаше до десет пъти на ден. Искам да кажа, че това веднага се превърна в много силна, дълбока и смислена връзка.", разказва Корина пред Би Би Си.

Веднъж го попитала как приема всичко това кралицата, доня София, а той и отговорил, че имат уговорка да представляват Короната, но всеки имал свой и независим живот, а и той току-що приключил връзка от почти 20 години с друга жена, която също заемала много важно място в сърцето и живота му.
Така те стават интимни и тя прекарвала време с приятелите на краля и се срещала с децата му.

През 2009 г. бащата на Корина цу Сайн-Витгенщайн бил посетен от Хуан Карлос I.

"Той ми се обади и каза, че краля е дошъл да го посети и му казал, че е много влюбен в мен и че възнамерява да се оженим като уточнил, че не може да го направи веднага и ще отнеме известно време. Искаше баща ми да знае, че е сериозен с мен.", обяснява консултантката.
По-рано същата година твърди, че крал Хуан Карлос I ѝ предложил. „Когато се случи нещо подобно, това е много емоционално", казва тя.
"И аз бях много влюбена в него, но предполагах , аз съм политически стратег, че ще бъде много трудно. И мислех, че това може да дестабилизира монархията.", признава Корина.

"Ето защо никога не ми се налагаше да преследвам идеята за сватба. Просто я приех като доказателство за сериозността на връзката, а не като нещо, което всъщност щеше да се реализира"

Същата година връзката им приключва, защото баща й страда от рак на панкреаса и лекарите му дават само няколко месеца живот. Тя решава да прекара това време с него, защото са много близки. Веднага след погребението краля изненадващо й признава, че от три години има връзка с друга жена.

"Буквално бях опустошена. Това беше последното нещо, което очаквах. Имах нужда от емоционална подкрепа, след като баща ми почина, а новината беше грандиозен емоционален шок за мен ", спомня си бившата любовница.

"Просто не го очаквах, след като той ме попита и посети баща ми. Бях в наистина лоша форма няколко месеца."

Изключвайки кралица София, Корина казва, че е вярвала, че е имала изключителна връзка с крал Хуан Карлос I.

„Дадох му да разбере много ясно, че няма да търпя едновременно да прави секс с други жени“, казва тя. "Мисля, че в крайна сметка той беше огорчен от това, което направи. Но за мен това беше нещо, което никога не бих могла да преодолея."

Въпреки че връзката е приключила, те остават приятели, отчасти защото кралят имал добри отношения с децата й. В края на 2009 г. Хуан Карлос поискал да я види.

"Той имаше лоши новини. Беше му диагностициран тумор на белия дроб , беше убеден, че е рак и беше уплашен. Каза, че семейството му не знае нищо. И аз не исках да го оставя, така че останах като добър приятел, лоялен и близък през цялото време, когато беше много зле. "

Когато насрочват операцията през 2010 г Корина казва, че кралят я е помолил да бъде в болницата с него.

"Спях на диван до леглото му преди операцията, защото беше много нервен, но в крайна сметка биопсията разкри, че туморът е доброкачествен."
Тогава пристигна семейството му и член на неговия персонал , не много приятелски настроен , й нарежда безцеремонно да напусне.

"Когато кралица София и някои нейни придворни разбраха, че кралят е сериозен с мен, се разви доста високо ниво на враждебност", признава Корина. Въпреки това приятелството й с Хуан Карлос продължава

"Той се възстановяваше много бавно от операцията.От време на време ходех в Мадрид, за да видя как напредва с рехабилитацията“ , се връща в спомените си тя.

Какво ни връща към 2012 г.: Ботсвана, мъртъв слон и счупеното бедро на краля.

Никога не се е казвало, че всъщност именно аз организирах репатрирането му, защото нямаше план, продължава бившата любовница на краля.
Летяхме в частен самолет и бях наясно с факта, че кралят не е в добро здраве. Имаше двама лекари с него, което ме притесняваше. Затова и държах самолета близо. Това беше голяма отговорност. Те го подготвиха за операция. Бях много нервна и си мислех, че няма да го закараме жив у дома.
Историята от сафарито бързо се превръща в медийна сензация и Корина цу Сайн-Витгенщайн смята, че всичко е било нагласено.
"Мисля, че това пътуване щеше да излезе в пресата, независимо от произшествието", казва тя.

Скандалите, които се разразиха около зетя и дъщерята на краля, започнаха да излизат на повърхността в края на 2011 г. и мисля, че това създаде различни фракции в рамките на кралското семейство.

В двореца имаше сили, които работехаза това да изтласкат Хуан Карлос, опитвайки се да ускорят абдикацията“, казва тя.

Пристигнахме в Мадрид от Ботсвана през нощта. Кралят Хуан Карлос беше откаран направо в болницата.

От момента, в който се завърнах от това пътуване, бях под тотално наблюдение, продължава разказа си Корина.

Това беше началото на кампания да ме представят като Уолис Симпсън, лейди Макбет, един зъл персонаж, който отведе този прекрасен човек в това пътуване по време на голяма икономическа криза.

След африканското пътуване твърди, че започва да получава нежелано внимание от испанската разузнавателна служба: Националния разузнавателен център (CNI) и тяхна жертва става апартамента й в Монако.

В апартамента имаше някого, докато пътувах, казва тя. Получих съобщения от охранителна компания, казващи, че са се свързахме се с нейните приятели от Испания. Изпратих съобщение на краля с въпрос кои са тези хора и какво става? Той каза, че са там, за да ме предпазят от папараците .

Но ако той се беше погрижил за моята безопасност, можеше да се обади на добрия си приятел, принц Алберт , който също е мой дългогодишен приятел, и да му каж, че имаме някои притеснения относно сигурността и може ли да бъдат нащрек.

Какво търсиха? При това твърде настойчиво. Те останаха там седмици и седмици.

Твърди, че не знае какви документи са търсили.

Разказва, че тя е била последвана по време на командировка до Бразилия и че е получавала анонимна заплаха за смърт, в която се казвало, че има много тунели между Монако и Ница - намек за катастрофата, при която принцеса Даяна от Уелс загина в Париж.

В швейцарския й апартамент, казва тя, някой оставил в хола книга за смъртта на принцесата.

По-късно, през 2012 г.Лондон е посетена от тогавашния ръководител на испанското разузнаване Феликс Санс Ролдан.
Той каза, че кралят го изпраща. Първото предупреждение, което ме накара да не говоря с пресата. Той каза, че ако не спазвам инструкциите, не може да гарантира физическата ми цялост или тази на децата ми.

Би Би Си се опита да говори чрез Националния разузнавателен център с Феликс Санс Ролдан, който вече не е директор по разузнаването, относно тези сериозни обвинения.

Искането остава без отговор. И Iberdrola, испанската електроенергийна компания, в чиито консултативни органи участва бившия шеф на разузнаването отказва да улесни контакта с него. Известно е, че Феликс Санс Ролдан е много добър приятел на Хуан Карлос.

Когато Феликс Санс беше назначен за директор на CNI, между тях се създаде силно приятелство, той много сигурно пазеше краля, обяснява Фернандо Руеда, професор от университета Вилануева и експерт в испанските разузнавателни служби.

Но Феликс Санз не беше първият началник на CNI, който каза на краля, че отношенията с Корина са много негативни и че не може да й се вярва, добавя той.
На въпрос какво мисли за обвиненията в тормоз на Корина цу Сайн-Витгенщайн, той отговаря че никой не знае дали е вярно или не.

Но не бих се учудил, защото ако разузнавателната служба прецени, че сигурността на испанската държава е в опасност, тя ще използва всички механизми, за да накара някой да върне документи, казва Фернандо Руеда.

В Испания крал Хуан Карлос не успя да се отърси от проклятието на слона. През 2014 г. той абдикира в полза на сина си, настоящият крал Фелипе VI.
Като бивш крал той все още беше много активен в официалните дела, бизнеса и международните пътувания, особено до Близкия изток, преди да се оттегли от обществения живот през 2019 година.

Именно тези контакти, които Хуан Карлос има в Близкия изток, станаха обект на интензивен контрол, особено от прокуратурата.

Съдебните разследвания започнаха, след като излязоха аудиозаписите на испански полицейски комисар, който е записал всичките му разговори с богатите и могъщите, включително и с Корина цу Сайн- Витгенщайн.

Аудиото е публикувано от испанските медии през 2018 г. В един от записите женски глас пита риторично на испански за бившия крал : „Как получава пари? Качва се в самолет, отива в арабските страни и се връща с парите в куфари, понякога с пет милиона. Той има машина, за да ги брои, виждала съм я със собствените си очи ".

Корина цу Сайн- Витгенщайн никога не е потвърждавала официално, че е жената в записа, но разкритията от тези ленти стават медийна сензация и се превръщат в катализатор за започването на разследвания в Швейцария, а отскоро и в Испания.

В центъра на разследването е плащане в размер на 100 милиона щатски долара от покойния крал на Саудитска Арабия, прехвърлено през 2008 г. по банкова сметка в Швейцария, свързано с офшорна фондация със седалище в Панама. Бенефициент е Хуан Карлос I.

Швейцарският прокурор Ив Бертоса разследва трима души във връзка с бившия крал и се опитва да разбере дали парите са били свързани с възлагането на договор за милиони долари на консорциум от испански компании за изграждането на високоскоростна влакова линия в Саудитска Арабия три години по-късно.
В Испания прокуратурата на Върховния съд започна разследване на сметките на бившия крал в чужбина, но тя може да разгледа всяко възможно престъпление след неговата абдикация през 2014 г., когато той губи имунитета, който испанската конституция гарантира на държавния глава.

След това, в началото на август, седмици след като беше свързан с разследването, бившият крал направи изненадващото съобщение, че напуска Испания. След две седмици спекулации за местонахождението му, испанският кралски двор потвърди, че се намира в Обединените арабски емирства.

Каква е ролята на Корина цу Сайн- Витгенщайн?
Тя е една от разследваните от швейцарския прокурор. И това е така, защото през 2012 г., след развръзката в Ботсвана, все още кралят Хуан Карлос й прехвърля онова, което е останало от 100-те милиона долара от Саудитска Арабия, около 76 милиона долара.

"Бях много изненадана, защото очевидно това е изключително щедър подарък", обяснява тя. "Ще кажа обаче, че през 2011 г. имахме дискусии относно желанието му да направи завещание докато е жив. Започна да говори за смъртта си и какво иска да остави в завещанието си."

"Той също спомена, че иска да се грижи за мен, но не обсъждахме суми. Беше загрижен, че семейството му няма да уважи волята му", разказва Корина.
Тя казва, че е получила парите, след като нейният апартамент в Монако е претърсен и посетен от директора на CNI.

След като получава превода тя заминава за Мадрид, за да благодари на краля и му казва, че се чувства виновна за случилото се с него.

Мисля, че беше много изненадан да разбере степента на натиск върху мен и че бях подложена и разрушително въздействие върху репутацията ми , казва тя.
В изявление до швейцарския прокурор Корина цу Сайн- Витгенщайн заяви, че вярва, че кралят й е дал парите от любов.

Смятам, че беше признание за това колко много означавах за него, колко много сина ми означаваше за него“, казва тя. Беше благодарност, че се грижех за него през най-лошите му моменти.

Тя настоява кралят да не се опитва да скрие или изпере парите, като й ги прехвърля, въпреки че през 2014 г. й казва, че ще ги върне.

През 2014 г. той направи отчаяни опити да възобнови връзката с мен, казва тя. В един момент той разбра, че е невъзможно и побесня. Поиска да му върна всичко обратно,но мисля, че това беше просто избухване.

Той потвърди в швейцарското разследване, че всъщност никога не си е искал парите обратно и никога не съм имала пари от негово име, твърди Корина.
В Испания мултимилионерският подарък на Хуан Карлос предизвиква голям интерес и възмущение.

Новината идва в момент, когато Испания е изправена пред едно от най-сериозните огнища на коронавирус в Европа.

Ивет Торент, млада адвокатка от Барселона, започва онлайн петиция парите да бъдат преведени в системата за общественото здравеопазване.
Изчерпаният здравен персонал работи хиляди часове с оскъдни ресурси, казва Торент и добавя, че разпределянето на средствата за тях би било "най-справедливото нещо".

И какво би искала да направи бившата любовница на краля с парите, които той й е подарил?

Не знам дали тези пари са незаконни, отговаря тя, но ако текущите разследвания установят незаконен произход те трябва да бъдат върнати.
Корина цу Сайн- Витгенщайн твърди, че интересът към нея и парите, които е получила от бившия крал са част от зловеща кампания, организирана от испанския CNI.

Той предостави на Би Би Си списък с номера на полицейски доклади, свързани с инцидентите, за които твърди, че са се случили във Великобритания през последните години.

Тормозът никога не е спирал, напротив – ескалира. казва тя.

Но ще говорим за това в процесите, които ще се повдигнат във Великобритания. Случаят ще се занимава с всички елементи на мрежата за злоупотреби. Хуан Карлос ще бъде обвиняем, но той може да не е единственият, казва Корина.

Тези британски съдебни производства все още не са започнали.

За Фернандо Руеда, експертът в испанския CNI, има въпросителна към твърденията на бившата кралска любовница.

Няма смисъл испанските тайни служби да продължават да я тормозят във Великобритания сега, когато нещата са публични и ясни. Това, което прави е да се опитва да се изкара жертва в опитите да се защити, казва той.

Проблемът на Корина е, че тя е изправена пред съдебни процеси и трябва да обясни защо разполага със 76 милиона долара. Тя може да бъде обвинена, но според испанския закон, Хуан Карлос не може да бъде обвиняван, добавя той.

Въпреки съдебната каша, в която се намира, Корина цу Сайн- Витгенщайн заявява, че за миг не съжалява за връзката си с бившия испански крал.
Изобщо не съжалявам за романтичната си връзка с Хуан Карлос, заяви категорично тя.

Имам много искрени чувства към него и съм изключително натъжена от посоката,в която поеха нещата, завършва тя ексклузивното си интервю за Би Би Си.