Признаване на ОМО “Илинден” – ПИРИН и спиране на подкрепата за отрицателите на македонската идентичност и нация, това се жестовете, с които България ще покаже, че искрено желае приятелство с Македония. Това се казва в реакцията на Обединената македонска диаспора на заявеното от кмета на София Бойко Борисов за българизацията на македонската икономика като стъпка към приятелски отношения между двете държави, предаде Макфакс.
“Такова изявление на водещ политик на страна-член на ЕС и НАТО е опасно и злобно и разкрива фундаменталното игнориране на принципите, на които се основават двете организации”, съобщи Обединената македонска диаспора съсс седалище във Вашингтон. Вместо с икономическо изнудване и “българизация” на македонската икономика заявената от Борисов цел за приятелски отношения би била постигната чрез спешното регистриране на ОМО “Илинден” – ПИРИН като легитимна политическа партия, която представлява етническите македонци в България”, твърдят от диаспората. “България трябва да признае многобройното македонско малцинство в тази страна и вместо да игнорира принципите, на които се основават ЕС и НАТО, може формално да се извини за депортирането на почти 9 000 македонски евреи в лагерите на смъртта на Хитлер. Като последен жест на истинско приятелство към македонските граждани Обединената македонска диаспора призовава България да сложи край на нейната подкрепа за подривни елементи в македонското общество, които се обявяват за отричане на македонския език и нация”, пишат македонците.
Тази остра реакция на Обединената македонска диаспора е по повод казаното от Бойко Борисов в Чикаго относно стратегията за връщане на Македония под български контрол. “Ние можем да осъществим целите си относно Македония с икономически инструменти. Затова трябва да ги накараме да признаят тяхната истинска история. Тогава няма да имаме по-добър приятел и по-добър съсед от Македония”, цитират днешните македонски медии думите на Борисов. /БЛИЦ