Посветих на тази кауза 7 месеца от работата си, а майките са посветили години от животите си. Минахме през протести, контрапротести, блокади, оставки на социален министър, на вицепремиер. Отделихме десетки дни и стотици часове в подобряване на текстовете за хората с увреждания. Сега, когато вече сме на финала, аз все още не мога да се зарадвам, заради тоталната липса на доверие към на обещанията на институциите. Това заяви в ефира на на "Събуди се" омбудсманът Мая Манолова. 

"Мисля, че няма значение кой коя институция представлява, ние трябва да се уважаваме. Нямам обяснение защо трябваше 7 месеца да минем през това, а накрая да получим това, което искахме. Беше ясно, че тази кауза е справедлива и исканията са основателни. Ставаше въпрос за достойнството на тези хора", добави тя.

Манолова коментара и снимките, които разпространи от килията на Десислава Иванчева: "Има минимални световни правозащитни стандарти и изисквания, на които трябва да отговарят местата за лишаване от свобода. България е осъдена по делото Нешков срещу България заради условията в затворите. Има подобрение след 2015-а година по отношение на пренаселеността. Някои общежития и затвори бяха ремонтирани, но ситуацията е много далеч от нормалното", каза тя и обясни, че лично се занимава от 2015-а насам с това какви са условията в затворите. 

"Занимавам се с всеки детайл - липса на въздух, лошо осветление, липсва елементарно здравно обслужване, насилие, нарушаване на тайната на кореспонденцията, с даването на възможности за контакти със семейството, с адвокати, за цените в затворническите лафки, за затворническите предприятия. Не разбирам защо случаят с Иванчева и разпространените снимки предизвика такава реакция у правосъдния министър. Във вторник ще обсъдим ситуацията в Софийския затвор. Аз не се боря само за нейните права, а за тези на всеки арестант. Никой не е застрахован, че няма да започне да се води дело срещу него. Тя дори не е осъдена. Няма значение дали става въпрос за арест, затвор или психиатрия. Българските граждани имат права и те трябва да бъдат спазвани. Много хора мислят, че ние само обикаляме телевизионни студиа, но това определено не е така", каза Манолова.