Ние сме парламентарна република. 8 от председателите на комисии са на ИТН. Всеки български гражданин може да прецени кой е в опозиция.

Крайно време е да спрем да се занимавам с позиции и постове. Усещането на ИБГНИ е, че има разминаване между дневния ред на парламента и този на гражданите.

Хората се вълнуват от пожарите, от скока в цените, новата вълна от коронавирус. Това са проблемите на хората. Обаждаха ми се притеснени хора от Югово. Трябва да видим на място с каква техника разполагат пожарните служби. Хората се притесняват, че тези гори се неглижират. Гори вековна гора. Ние отиваме сега в Югово като доброволци.

Това заяви Мая Манолова в кулоарите на народното събрание.

„Очакваме президентът да не бърза с връчването на втория мандат, защото процедурата по актуализация на бюджета върви бавно. Важно е да има пари за преизчисление на пенсиите и за пожарната, както и за гранична полиция.

Всичко това може да се сучи само с актуализация на бюджета. Това няма как се случи окончателно в следващите седмици“ коментира тя по темата с връчването на мандатите и актуализация на бюджета.

„Ако друга формация не поеме инициативата, ние сме готови да започнем разговори извън ГЕРБ и ДПС“, категорична беше тя.

Манолова поиска правителство с насрочен мандат до следващата пролет: „Ние сме готови да положим всички усилия да се включват всички партии освен ГЕРБ и ДПС Трябва да има правителство без партийни фигури. Трябва да бъде направено всичко възможно най-голямата група да се включи в този процес“.

Манолова обясни, че парламентът трябва да отговори на очакванията на народа:

„Пенсионерите очакват преизчислението на пенсиите от 1-ви октомври. Най-позорното е, че тези пари ги има в приходната част. Необходимо е решение на парламента, за да бъдат насочени към хората“.

Тя многократно потвърди, че трябва да се състави правителство поне до пролетта. Според нея без редовно правителство няма как да се разрешат проблемите.

„Аз лично положих всички усилия да има кабинет с първия мандат. Моят призив и на ИБГНИ е да има ясни приоритети и писмено споразумение, под което да сложат подписите си шефовете на парламентарни групи“, коментира лидерът на ИБГНИ.

Тя предложи да се проведат разговори отново с ИТН:

„Всеки сам може да насочи своето поведение спрямо проблемите на хората. Решенията могат да се случат само чрез излъчване на стабилно правителство и актуализация на бюджета. Ще поканим ИТН на разговори още другата седмица“.

Според нея президентът не бива да бърза с връчването на втория мандат. Манолова предупреди, че ще има вълна от безработица заради фалити на фирми, предизвикани от цената на тока:

„В момента всеки е решил да трупа печалба на гърба на българина“.

„Предизборната кампания е тук, на трибуната“, завърши Манолова.