Ще изчакаме конституционната процедура, в парламента ще има дебат, ще поставим всички тези въпроси, които са свързани с приоритетите, заяви за БТА председателят на "Изправи се! Мутри вън!" /ИМВ/ Мая Манолова относно решението от вчера на Коалиционния съвет на политическата формация.

Тя беше потърсена за коментар дали ще подкрепят проектокабинета, предложен от "Има такъв народ", и обявените приоритети.

"Коалицията "Изправи се! Мутри вън!" няма да заявява позиция въз основа на едно телевизионно изявление, защото връщането на авторитета на парламента и парламентарната република не предполага да заменим министърпредседателската република с телевизионна република.

Така че ние ще изчакаме конституционната процедура и в парламента ще поставим нашите въпроси, свързани с приоритетите на този списък от министри", каза Манолова. 

"Ние сме категорични, че няма да подкрепим никое управление, което не предвижда повишаване на доходите, преизчисляване на пенсиите, подкрепа за малкия бизнес, защита на потребителите срещу монополистите. Не виждаме тези приоритети в списъка с ангажименти", коментира тя.

И отбеляза, че астронавти има, но преизчисляване на пенсиите, което е важно за българските граждани, не е включено. От ИМВ не смятат, че приватизацията на Българската банка за развитие /ББР/ и концесионирането на магистрали е добро решение и ще обслужи публичния интерес.

Манолова отбеляза, че ББР е единствената държавна банка, създадена със закон, и има ясна цел да подкрепя малкия и средния бизнес.

Ние си даваме сметка колко много българският народ иска нормалност, стабилност, иска правителство, което да бъде избрано и да започне да решава проблемите на хората, посочи Мая Манолова. Хората не искат повече избори. Ние си даваме сметка за това.

Но също така това е огромна отговорност и за този, който предлага кабинет, но също така и за тези, които ще го подкрепят, добави тя.

Според Манолова предложенията, обсъжданията, гласуването на кабинета - всичко това трябва да е публично, прозрачно, да се изключи всякакво съмнение, че има задкулисие и решения, които се вземат на друго място, а не под светлината на прожекторите.