Над 100 души от актива на „Изправи се! Мутри вън!“ събра партийната лидерка и депутат в 45-ото НС Мая Манолова в хотела в Банско на един от най-верните си хора – племенника на поета Никола Вапцаров, който носи същото име, пише struma.bg.

На купона в 3-звездния „Шато Вапцаров“ в събота вечер в Банско била политологът и преподавател, бивша началничка на кабинета на Сергей Станишев – Татяна Буруджиева, която е сред най-върлите противници на Нинова – преди месец сметките й бяха запорирани заради съдебен сблъсък с лидерката на БСП, която й се разлютила заради 2 интервюта, дадени от Буруджиева в пловдивски медии.



В хотела в Банско били и няколко от депутатите на „Изправи се!“. За малко се мярнал и водачът на листата на Манолова в Благоевград Димитър Делчев, който обаче не успя да стане народен избраник.

Гостите били посрещани от домакина на купона – племенника на поета Никола Вапцаров, който също е сред изключително близките до Манолова. През 2019 г. той оглави инициативния комитет, който издигна Манолова за кмет на София, а на тези избори малко след края на изборния ден двамата се опитаха да спретнат скандал за това, че не ги пуснали в една от столичните РИК по време на броенето на бюлетините.

Вапцаров беше последен в листата на „Изправи се!“ в Благоевград на тези парламентарни избори, и той не е част от 45-ото НС. Това не му е сефтето в политиката – той беше заместник-кмет на осъдената кметица на „Младост“ Десислава Иванчева, а през 2014 г. пак от Благоевград се кандидатира като независим кандидат за депутат, но успя да постигне доста семплия резултат от 425 гласа.

Н. Вапцаров, който е архитект и юрист, е син на брата на поета – Борис. През 1985 и 1991 г. е бил консул на България в Канада, а оттогава е в частния бизнес. Славата му в Банско е доста спорна заради съдебната битка, водена от него, за семейната къща с двор от близо декар в Банско, върната му от съда, но за която общината е категорична, че тя е музей и ще си остане такъв.



Вапцарови поведоха битка да им се заплатят над половин милион лева за пропуснати ползи, но междувременно дълговете към общината скочиха над 150 000 лв. като неизплатени данъци и такси. Повечето са за хотела, който всъщност от 2 г. е затворен и е бил отворен тази събота специално за партийната сбирка.

Според присъствал на нея целта на събирането била да се направи анализ на изборните резултати. Един от партийните активисти извадил по-интересни секции, за да се видят изборните манипулации.

В крайна сметка пред актива е отчетено, че причина за доста слабите резултати на „Изправи се!“, която влезе последна в парламента и в момента има само 14 депутати, са били фалшификациите на протоколи, дирижирани според тях от ГЕРБ, и многото нарушения на изборите, които все били в ущърб на Манолова.

Обсъждало се е и поведението на партията, ако получи мандата от президента Радев. Манолова изразила увереност, че „мутрите“ ще получат третия мандат, след като Слави Трифонов откаже втория. Според източници на сайта, имена за евентуален кабинет не са коментирани, но множеството останало с впечатление, че Манолова и Добрев вече имат такива.



Изненадващо осветеният хотел в Банско, който иначе стоял тъмен от 2019 г., явно е привлякъл вниманието на местните, защото в социалните мрежи се появиха снимки, направени от тях през прозорците на ресторанта. На една от тях ясно се вижда Манолова с черна рокля на цветя.

Възмущението на банскалии е насочено не толкова, че една парламентарно представена партия прави сбирка на елита си в техния град, колкото от факта, че това става в условията на пандемия, вътре в ресторанта никой не е с маска, а събирането продължило и след 23.00 часа, което е в пълно нарушение на заповедта на здравното министерство  заведенията в цялата страна да затварят в този час.