Смятам, че това е заслужена победа и че безспорно е победа за протестиращите майки на деца с увреждания. Но всъщност това е победа за цялото гражданско общество. Това коментира омбудсманът Мая Манолова пред БНТ.
 
„Защото чрез този протест гражданите доказаха, че не могат да бъдат обиждани, че няма да се оставят да бъдат обиждани от институциите, от властта. И всъщност те показаха какви са истинските отношения граждани - власт, тоест кой на кого трябва да служи и кой с кого трябва да се съобразява. Не гражданите с власт имащите, а институциите и властта с гражданите“, каза тя.
 
Това е победа, която е много важна, но истинската победа на протестиращите майки, най-голямата победа ще се случи, когато техните искания бъдат изцяло изпълнени, категорична е Манолова.
 
„А това означава двата закона за хората с увреждания и за личната помощ да бъдат окончателно приети от парламента“, заяви тя.
 
Протестите, които наблюдаваме имат своите сериозни социални основания, защото наистина социалната поносимост на последните решения на различни институции се превръща в социална непоносимост, коментира омбудсманът и допълни, че става дума и за цените на горивата, и за гражданската отговорност, и за данъците върху стари автомобили.
 
„Това наистина е изпитание за бюджета на българските домакинства“, обясни Манолова.
 
Тя коментира, че няма нищо лично към Валери Симеонов: „Моето отношение по отношение на начина, по който той се отнесе към майките също беше публично обявено - това беше една недостойна постъпка“.
 
„Ако реша, когато реша, в случай, че реша да се кандидат за някоя позиция ще го направя публично и прозрачно пред хората, коментира тя по повод спекулациите за бъдещи постове, за които може да се кандидатира. В момента просто си върша работата“, категорична беше Манолова.