Изпитах чувство на признателност и отговорност към доверието на премиера Борисов. Това каза пред bTV еврокомисар Мария Габриел, която е водач на листата на ГЕРБ за кандидат-депутати за Европейския парламент.
 
„Би било наивно да кажем, че тази кампания няма да е трудно“, заяви Габриел. Тя изрази надежда, че в тази кампания няма да има език на омразата и че ще има наистина европейски послания.
 
Водачът на листата на ГЕРБ обясни и как е реагирала на думите на лидера на ГЕРБ „Не искам да сте кучки“: „Реакцията ми беше хваната в един кадър. Тя е много спонтанна, защото тази дума не е част от моя език, нито от езика на моя екип“.
 
На въпрос какво мисли за водача на листата на БСП Елена Йончева: „Отнасям се с респект към всеки мой опонент. Въпросът е ще дебатираме ли по въпросите на Европейския парламент“.
 
„Няма нищо по-грозно в пленарна зала да имаш 5 българи, които стоят, дебатират и се плюят един друг“, заяви Габриел. „Никой няма да вземе насериозно, когато има делегация от 17 човека и имат 17 различни мнения и се топят едни други“, добави тя.
 
По темата с апартаментите на Цветан Цветанов и други политици еврокомисарят каза: „Г-н Цветанов понесе отговорността си. Сега нека не позволяваме на тези теми, които ще ни отклоняват от европейския дебат, да станат водещи“.
 
Относно забележката на Борисов за моминските имена на Габриел и Ева Майдел, с които той продължава да ги нарича, въпреки че са омъжени за чужденци, тя каза: „На мен не ми се е налагало никого да пречупвам. Имам късмета да имам човек до себе си, който обожава България. Наложила съм си като практика да не говоря за личния си живот“.
 
Тя посочи, че е декларирала всичките си имоти. Има къща в наследство от баща си в Хаджидимово.