Вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова свиква Националния съвет за тристранно сътрудничество в понеделник, на който се очаква да бъде обсъдено удължаването на действието на мярката 60/40 за бизнеса. Това заявиха представители на Българската търговско-промишлена палата (БТПП) и Асоциацията за индустриален капитал в България (АИКБ), съобщава TravelNews.

"Надяваме се да вземем решение за нейното функциониране до края на годината. Вицепремиерът Николова действа много бързо и веднага свика заседание, за което настоявахме", обясниха от БТПП и АИКБ. В тристранния съвет влизат представители на държавата, работодателите и синдикатите. 

Бизнесът вече поиска удължаването на антикризисната мярка, чието действие изтече на 30 септември. През последните седмици ресторантьорите, хотелиерите и туроператорите в срещи с вицепремиера и министър на туризма Марияна Николова също поискаха процедурата да продължи да действа поне до следващия летен сезон през 2021 г. Туризмът и транспортът ползват добавка върху 60/40 като най-засегнатите сектори. За тях помощта достига до 80/20 с още 290 лв. за всеки служител, осигурени от оперативна програма "Развитие на човешките ресурси". 

Над 22 000 работни места са запазени в туристическия сектор благодарение на мярката 60/40, заяви наскоро Марияна Николова. Очаква се с този инструмент да се съхранят още 11 000 работни места в предстоящите месеци, или общо техният брой да надхвърли 30 000. Според министерството на туризма, анализирайки данните, това е една от най-добре работещите мерки. До момента по проекта за краткосрочна подкрепа за заетост в отговор на пандемията  - за сумата от 290 лв. месечно - са одобрени заявления за компенсации на 10 192 работници, служители и самоосигуряващи се в сектора.

Да се удължи действието на мярката 60/40 с поне още 6 месеца, настояха от Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти (АБТТА ) в писмо до вицепремиера и министър на туризма Марияна Николова преди 3 дни. Според бизнеса мярката е най-работещата към момента и помага за оцеляване на компаниите, чиито оборот от началото на кризата е намалял с над 60 на сто. Сумата, която компаниите получават по схемата за запазване на служителите си в някои случаи е по-голяма от другите предвидени мерки за подпомагане на туристическите фирми – 10-те милиона, които предстои да бъдат дадени като безвъзмездна помощ, както и мярката за подпомагане с до 10 000 лв., обясняват от АБТТА. 

Удължаването на мярката е необходимо, тъй като прогнозите за развитие и възстановяване на сектора в световен мащаб не са оптимистични, категорични са туроператорите. Освен спасяването на самите фирми средствата, получавани от туроператорите всъщност защитават и парите, които очакват обратно парите си за провалени ваканции. 

От АБТТА предлагат още в мярката да се предвиди и възможност за изплащане на по-ниски заплати от определените до момента, за да могат работодателите да участват и когато пренасочват работниците си на други позиции с друго заплащане, за да ги запазят. Да се кандидатства за запазване на щатното място в компанията, в случай че включения в помощта служител сам избере да напусне или да излезе в майчинство например, предлагат още от бизнеса. Да се разшири и мярката за служители, които са били част от фирмата до преди една година и работодателят реши да наеме отново, пише в писмото до вицепремиера. Причината, която посочват от организацията е, че заради динамичната обстановка туроператорите не могат да си направят план и точна сметка за развитие на бизнеса им и за това какъв и колко персонал им е необходим.