Две масонски ложи за членове на парламента и политически журналисти действат тайно в Уестминстър, съобщава вестник „Гардиън“.
Позовавайки се на информация на журналисти, вестник „Гардиън“ съобщава, че в сградата на британския парламент тайно действат две масонски ложи. Едната, наречена „New Welcome Lodge“, събира депутати от Камарата на общините, благородници от Камарата на лордовете и персонал на парламента.   
 
В другата, известна като “Gallery Lodge”, членуват представители на политическата преса.
 
Съобщава се и за трета масонска ложа “Alfred Robbins Lodge“, която обединява журналисти.
 
Самоличността на членовете в тези три ложи обаче не е известна извън света на масонството. Всичко е толкова потайно, че в “Gallery Lodge“ например само няколко от политическите журналисти са чували, че такава ложа съществува, посочва „Гардиън“.
 
Вестникът цитира член на „New Welcome Lodge“, който разкрива, че неговата ложа дори държи на дистанция “Gallery Lodge“, защото, макар и нейните членове да принадлежат към братството, те все пак са журналисти.
 
Дейвид Стейпълс, който е начело на "Обединената велика ложа на Англия" е цитиран да казва, че няма противоречие между практикуването на журналистика и членството в масонска ложа.
 
„Обратно на популярното схващане, да бъде свободен масон помага на тези, които изпълняват роля в служба на обществото в по-широк смиъл, включително журналисти, политици, и полицаи, да бъдат по-добри в своите професии като ги насърчава самите те да бъдат по-добри хора. Тяхното членство е положително и за тях като личности и за обществото като цяло“, обяснява Стейпълс.
 
Повече свободни масони биха разкрили членството си в ложи, ако не се страхуваха от предразсъдъци и дискриминация, добавя той.

Превод и редакция: БЛИЦ