Всеки от нас знае, че ядем двоен стандарт храни и купуваме стоки, които не са на европейско ниво. Детските храни са с по-нискокачествени съставки, съдържат продукти, на които не съответства цената, а е два пъти по-висока. Това каза омбудсманът Мая Манолова в предаването „Лице в лице“ по bTV.

Тя цитира резултатите от изследване, което е установило, че при детските сокове се е оказало, че цената е със 147% по-висока от тази в същата верига магазини у нас. „Не издържа обяснението, че това се дължи на по-ниската ни покупателна способност на българите“. „Нашите бебета с нищо не са по-различни от всяко друго европейско бебе. Става дума за практики, които уронват достойнството на гражданите на Източна Европа, те не са добри за здравето“, подчерта Манолова.

Oмбудсманът изтъкна, че така се генерират свръхпечалби и допълни, че затова битката не е лесна. „Разчитам, че след натиска на страните от Вишеградската четворка и подкрепата на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Това е въпрос не на вкус, а на достойнство. Българските граждани не приемат тази дискриминация“, настоя Манолова.

„Затова днес изпратихме една петиция до европейските институции с искане този въпрос да бъде разгледан и да доведе до създаване на ново европейско законодателство в тази насока. Ще настояваме контролът да е не на националните органи, а да има единен общ европейски орган, който да го упражнява и да има строги санкции за нарушителите. Ако това не се случи съм готова на по-крайни мерки, като да подема гражданска инициатива за европейски референдум за събиране на един милион подписа от 7 държави, което автоматично ще доведе до промяна на законодателството“, закани се омбудсманът.