"Противоконституционно е да се ограничават права. Народните представители последваха абсурдна логика. Аз бях подала жалба през месец юли, когато предстоеше национален референдум за задължителното гласуване. Оставих гражданите да решат дали да бъде въведено задължителното гласуване". Това обясни омбудсманът Мая Манолова в студиото на "Още от деня" по БНТ.

"След като хората гласуваха на референдума миналата година, би следвало да има задължително гласуване с адекватни санкции. Дали изборите са честни, ще каже конституционния съд след като те бъдат проведени", допълни тя по повод питанията дали гласуването трябва да бъде задължително и дали изборите ще бъдат честни по този начин.

"ЦИК проспаха три години, в които можеха да вземат машини за изборите. Те не си свършиха работата. Няма как това да се случи в рамките на два месеца преди изборите. За какво им се плащат заплати, освен за да си вършат работата? Трябва ли да се сещат два месеца преди изборите. Те излязоха в дълга ваканция след президентските избори", каза Манолова за машинното гласуване и провала му. 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!