Майките на деца с увреждания, които наблюдаваха единодушното приемане на закона, но и срамните дебати по него между опозиция и управляващи, все пак на финала за първи път от много време насам се усмихнаха. И за пореден път подчертаха, че в техния протест няма политика, информира "Канал3".

"Ние не искаме да политизираме протеста. Това, че отделни личности застават с имената си като подкрепящи ни и това, че омбудсманът Мая Манолова е зад нас, не означава, че протестът е нечий", подчерта Мая Стоицева, която води битката, откакто синът е на 3 години. А другата седмица той навършва пълнолетие.

Жените обаче са доволни, че депутатите най-сетне са заговорили на техния език.

"Протестите продължават, ние искаме да има финал на всичко. Днес в парламентарната зала чухме всички депутати от всички партии да говорят на нашия език - срещу ТЕЛК-а. Говореха за хоризонтални политики за уврежданията, за единен регистър на хората с уврежданията. Най-после заговориха на нашия език!", възкликна Мая Стоицева. "Сега ние искаме да ги попитаме - готови ли са да се преборят с ТЕЛК?" попита тя и констатира, че това явно е общо искане и според всички е главната спънка реформата да не се случи в цялост.

Протестите продължават, каза жената, която е сред няколкото най-известни женски лица на протеста, с тениските "Системата ни убива!"

Споделящата съдбата й Вера Иванова уточни, че майките държат вицепремиер, а не отново социалният министър да поема надзора на политиките за хората с увреждания и да застава начело на Националния съвет за хората с увреждания. Според новия законопроект ресорният вицепремиер поема тези функции.

В момента обаче той е Валери Симеонов и предвид общественото напрежение след непремереното му изказване по техен адрес, днес от ГЕРБ обявиха, че ще поправят този текст в закона преди второто четене.

Мая Манолова благодари на майките, на всички съмишленици и членове на работната група и на шефа на социалната комисия д-р Хасан Адемов, след което всички заедно се прегърнаха за снимка за спомен в кулоарите на парламента. "Ще се борим докрай законите да не бъдат окастрени в степен, в която да не приличат на себе си", предупреди омбудсманът.