Тенденцията за ниска безработица и повишаване на средната работна заплата ще се запазят. Това прогнозира председателят на Бюджетната комисия в Народното събрание Менда Стоянова.

Според нея икономическите реалности ще изискват от работодателите да увеличават доходите, за да преодолеят недостига на работна ръка и квалифицирани специалисти. Това ще стане възможно с увеличаването на дела на икономиката с висока добавена стойност.

Председателят на Бюджетната комисия обясни пред БНТ, че инвестициите, които се правят в момента са в производството и те ще донесат устойчивост на икономиката и ръст на БВП.

Стоянова коментира като добра новина доклада на Европейския парламент, който предлага увеличаване с 4 млрд. лв. на средствата за България през следващия бюджетен период, както и намаляване на националното съфинансиране от 30 на 15 процента. Според нея това ще позволи на повече общини да кандидатстват по европроекти след 2020 г.
 

Стоянова комисия коментира съобщението, че пари от Венецуела са изпратени по сметка на българска банка, като посочи, че разследването още не приключило и е възможно да се окаже, че банковата ни система е реагирала правилно и че не става дума за пране на пари.

Стоянова увери, че всички европейски правила в борбата с прането на пари са транспонирани в българското законодателство, което позволява да се идентифицират рискови транзакции. "Важно е правилата правилно да се прилагат и финансовите и нефинансовите институции да имат отговорност за това", подчерта тя. 

До 15 февруари всички финансови и нефинансови и институции, които са част от законодателството, трябва да представят планове за обучение на персонала си за идентифициране на характера на сумите, с които работят.