Абсолютна лъжа е, че със законодателни промени съм облагодетелствала Божков. Това заяви бившият депутат от ГЕРБ и ексшеф на бюджетната комисия Менда Стоянова, която бе извикана на разпит в Прокуратурата по сигнал на БОЕЦ.

„Направила съм законодателна инициатива, с която съм добавила въпросната лотария, пропусната в предходния текст на закона, за облагане с 20% върху залозите. Тази законодателна инициатива е в полза на бюджета, а не в полза на Божков или някой друг офлайн оператор“, подчерта тя.

Стоянова обясни, че текстовете, по които се облагат офлайн хазартните оператори в България, са много стари.

„В края на 2013 г. по предложение на г-н Кадиев текстът се променя. Там беше изпусната лотарията и др. На практика за цялата 2014 г. лотарията беше извън облагането на Закона за хазарта. С моето предложение в края на 2014 г. внесох изменение, с което единствено и само допълвам в изброените въпросната лотария, която беше изпусната. От 2015 г. Тя се облага с 20% върху залозите“, добави тя. 

Бившият депутат заяви, че не разбира как по-точно е облагодетелствала Божков, според БОЕЦ.

„Те могат да твърдят всичко. Всеки може да напише сигнал и службите започват да се занимават с това. Същият този въпрос съм го изяснила в началото на миналата година пред Прокуратурата“, посочи Стоянова.

Според нея присъствието на медиите след разпита е реализиран пиар на вътрешния министър Бойко Рашков.