Германия възнамерява да продължи да поддържа контакти с Русия, въпреки съществуващите различия. Това заяви германският канцлер Ангела Меркел преди разговорите с руския президент Владимир Путин в Кремъл, пишат руски медии, цитирани от trud.bg

"Въпреки факта, че имаме различия в мненията, добре е да си говорим помежду си. Възнамеряваме да продължим да поддържаме контакти и да разговаряме помежду си", каза Меркел. Канцлерът припомни също, че нейното посещение се случва 80 години след нападението на нацистка Германия срещу СССР. "Трябва да се каже, че преди 80 години нацистка Германия нападна Съветския съюз и по повод тази годишнина току -що поднесох венец на Гроба на незнайния воин", каза Меркел.

Меркел отбеляза, че Русия и Германия "имат за какво да говорят", включително за кризата в Афганистан, търговските отношения и въпросите на двустранното сътрудничество. Тя отбеляза, че ще се съсредоточи и върху гражданското общество и организациите с нестопанска цел. Меркел отбеляза също, че това е нейното прощално посещение в Русия като германски канцлер. Тя няма да се кандидатира за този пост на предстоящите през септември парламентарни избори.

Външният министър на Русия Сергей Лавров и помощникът на президента Юрий Ушаков също участват в срещата от руска страна, а от германска - официалният представител на правителството Щефен Зайберт и ръководителят на Групата по външна политика и политика на сигурност на службата на федералния канцлер Ута Кристина Байнхоф. След протоколната част преговорите ще продължат при закрити врати.