Канцлерът на Германия Ангела Меркел посети мемориалния комплекс, създаден на мястото на  нацисткия концентрационен лагер Аушвиц. Посещението й там е по повод 75-ата годишнина от освобождаването на лагера.

Придружена от полския премиер Матеуш Моравецки, тя ще прекара няколко часа на това място и ще почете паметта на жертвите.

На видео, разпространено от Euronews, се вижда как канцлерът преминава под надписа Arbeit macht frei. Съобщава се, че това е първото посещение на Меркел в музея.

„Това е първото посещение на канцлерката Меркел и третото на действащ канцлер на Германия в лагера“, информира Павел Яблонски, заместник-министър на външните работи на Полша.

По думите му посещението на ръководителите на правителствата на двете държави в Аушвиц е „възможност да напомним на света за престъпленията, извършени от нацистка Германия в Аушвиц и другите концлагери, за милионите жертви и важността да ги помним, смело да говорим истината за онези времена и да се противопоставим на опитите за пренаписване на историята”.

Германският канцлер ще положи цветя пред Стената на смъртта на площада пред 11-и блок, където немците са разстрелвали пленниците и ще разгледа музейната експозиция.